avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... bilete la ordin
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

bilete la ordin

Am avut o discutie du un coleg. El sustine ca emiterea de bilete la ordin fara acoperire poate fi incadrat la infractiuni.
Este adevarat. Daca da, care sunt situatiile in care lucrurile stau in acest fel?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 12:28, 1 Aprilie 2009
Desigur ca textul Codului penal este foarte clar si ma bucur ca ati citat si alin. 3 al art. 215!
Nu stiu ce discutii au fost pe tema asta, dar eu va dau mai jos un "indiciu" si sper sa-i fie de folos autorului post-ului:

Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit prin decizia nr. 338 din 13 decembrie 2004 ca „Emiterea unui bilet la ordin pentru a carui valorificare la data scadentei nu exista acoperirea necesara, nu constituie infractiune in lipsa unor elemente subiective sau obiective corespunzatoare continutului constitutiv al unei fapte penale.

Când beneficiarul este indus sau mentinut in eroare, cu prilejul incheierii sau executarii unui contract, prin prezentarea ca fiind adevarat faptul mincinos ca exista acoperire in cont pentru incasare, in asa fel incât fara aceasta eroare cel inselat nu ar fi incheiat sau executat contractul, fapta constituie infractiunea de inselaciune prevazuta in art. 215 alin. (3) C. pen" .

Va astept cu spete concrete pt ca exista!
Scurt si la obiect:yes:
De ce nu veniti dvs. vu o speta concreta,daca sustineti ca exista.
Mai sus a-ti invocat o decizie a CCJ.
Cent a scris:

Am avut o discutie du un coleg. El sustine ca emiterea de bilete la ordin fara acoperire poate fi incadrat la infractiuni.
Este adevarat. Daca da, care sunt situatiile in care lucrurile stau in acest fel?
Multumesc

Mai curand pe inselaciune incadrata la alte alineate decat alin. 4, asa cum spune Irene.

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce prevede art. 215 ? Myoararoshu Myoararoshu Buna seara, puteti sa-mi spuneti unde si ce contine art. 215 C.P.? Multumesc, Mioara (vezi toată discuția)
Fila cec ContSters111614 ContSters111614 Buna ziua.As dori daca se poate un raspuns:acum mai bine de un 1 an am trimis marfa la un client care in schimbul ei a trimis o fila cec in alb doar semnata ... (vezi toată discuția)
Urgenta ment ment Buna ziua va rog. ce inseamna. înşelăciunea (art. 215 C.p.) art.26 rap.la art.288 Cp? va multumesc (vezi toată discuția)