O persoana cu handicap din nastere, gr. 2 ( cu dizabilitati psihice, interzis judecatoresc ) care la aparitia OUG 6/2009 avea o pensie de invaliditate de 153 lei si i s-a completat cu inca 197 lei pentru a atinge pensia sociala minima garantata, i se refuza dreptul de a primi pensia de urmas conform art. 84 lit. c din Lg 263/2010 pe motiv ca nu poate cumula pensia proprie de invaliditate ( care de fapt este pensie sociala minima garanatata ) cu pensia de urmas dara fara a face trimitere la o prevedere expresa a legii. De asemenea i se mai spune ca nu poate opta pentru pensia cea mai avantajoasa intrucat art. 92 din Lg 263/2010 nu-i da acest drept. Dar acest art 92 se refera doar la sotul supravietuitor si omite sa mai faca referire expresa la copiii urmasi ai sustinatorului decedat. Au interpretat corect legea in acest caz cei de la CTP ?
L 263/2010
Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate; d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
(2) Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5).
Deci nu figurati in unul din aceste cazuri.
Daca sunteti sigur ca e mai mare cea de urmas, nu mai va prezentati la comisie atunci cand va trebui s-o faceti si depuneti cererea pt pensia de urmas, daca va incadrati in prevederile art. 84 Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani; c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
De pe site-ul Casei de pensii Cluj din L 263/2010, Cap. IV, sectiunea 5, art 84:
Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
NU se poate pune problema acestui cumul, fiecare dintre ele este un drept.
Depuneti dosarul pentru pensie de urmas si asteptati raspunsul legal al celor de la Casa d pensii, apoi actionati asupra acestei decizii.
Pensie de urmas
deeariri
Va rog sa-mi spuneti daca in cazul in care ma angajez in timpul anului 4 de facultate cursuri la zi - buget, mai pot primi pensia de urmas dupa tatal decedat. ... (vezi toată discuția)