dupa decesul tatalui meu am facut succesiunea intre mine, mama si sora. Dupa 2 ani mama a decis sa-mi vanda partea ei de mostenire (cladiri plus teren). Proprietate este compusa dintr-o casa de 70.66mp un alt corp de casa de 34.95 mp si un garaj de 41.82 mp. In anul 2011 mama s-a imbolnavit si a fost spitalizata. La iesirea din spital nu a mai revenit la domiciliu decat sporadic ( pentru a-si lua imbracaminte sau alte lucruri). In acest timp au aparut unele discutii intre familia mea deoparte si mama impreuna cu sora mea pe de alta parte. Acum de cca 1 luna , mama a revenit in corpul de casa mai mic (pe care sustine ca este casa sorei) si locuieste fara nici-o jena neparticipand la cheltuielile proprietatii. Mentionez ca din 2003, de cand a decedat tata, eu achit impozitul pe toata proprietatea( inclusiv alte 4 terenuri din care unul intravilan), eu platesc utilitatile (energie electrica, gaze naturale, salubritate, apa etc) acestea fiind pe numele meu. Daca i-am pus intrebarea mamei " pentru ce a venit?" zice ca are dreptul. O alta situatie este ca alimentarea corpului de casa in care sta ( energie el. si gaze) este o prelungire de la casa in care locuiesc eu cu familia mea.
Am doua intrebari :
1. Pot intrerupe alimentarea cu energie el si gaze la casa in care sta ea tinand cont ca eu sunt titular de contract si vreu sa platesc cat consum ?
2. Ca sa locuiasca legal pe aceasta proprietate ( atat mama cat si sora) ce demersuri trebuie sa faca ?
Dincolo de faptul că este mama dvs. şi că v-a vândut dvs. partea ei din imobil, aceasta locuieşte în partea de clădire care aparţine surorii dvs. Atâta vreme cât sora dvs. îi permite să locuiască acolo, nu aveţi cum să vă opuneţi.Cu privire la cheltuielile aferente consumului de energie electrică şi altele, soluţia ar fi contorizarea seprată, dacă nu vă înţelegeţi .
Să ştiţi că există şi o obligaţie legală de întreţinere între părinţi şi copii şi viceversa. Dacă mama dvs. ar fi fost sfătuită corect la momentul la care v-a transmis dreptul de proprietate, ar fi inserat şi oclauză de întreţinere sau , cel puţin, dreptul de uzufruct viager.
dar pentru a intra in legalitate nu ar trebui sa faca iesirea din indiviziune si intrarea in posesie cu racordarea separata la utilitati si cale de acces separata?
Introduceti actiune de iesire din indiviziune; apoi faceti cadastrul; obtineti numere cadastrale diferite si puteti sa faceti si contracte separate pentru utilitati.