avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire din indiviziune imobil mostenit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire din indiviziune imobil mostenit

Buna seara,
am mostenit de la parinti, impreuna cu fratele meu, o casa si terenul aferent si am agreat impreuna solutia iesirii din indiviziune la notar.
Imobilul este compus din doua apartamente, fara a avea insa instalatie electrica si de gaze separate. De asemenea, intrarea in curte este una singura.
Problema este ca pentru inceput fratele vrea sa inchirieze partea lui de casa, pentru a aduce venituri necesare acoperirii costurilor necesare dezmembrarii ulterioare a imobilului (taxe cadastrale + notariale, constructia unui gard despartitor, realizarea unei porti de acces separate, racordarea la utilitati).
Avand in vedere ca in prezent eu locuiesc impreuna cu familia in imobilul de care vorbim, nu sunt de acord cu inchirierea, tinand cont ca ar trebui sa impart cu chiriasii atat accesul in curte, cat si utilitatile.
Din ce am inteles, legea nu il impiedica pe frate sa inchirieze partea lui fara acordul meu.
Rugamintea este sa ma ajutati cu raspunsuri la urmatoarele intrebari:
1. exista vreo cale legala de a impiedica inchirierea?
2. cum se va gestiona dpdv tehnic si financiar problema utilitatilor dupa ce se face iesirea din indiviziune (vorbim de energie electrica si gaze)?
3. legea ma obliga sa contribui financiar la realizarea gardului si a celei de-a doua porti de acces?
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Iulian Catalin Arhire , Evaluator 21:16, 2 Februarie 2017
Nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune si nici nu aveti vreo cale legala sa il impiedicati sa isi inchirieze proprietatea.
Odata iesiti din indiviziuni veti fi obligati fiecare sa contribuiti pentru separarea utilitatilor, contoare de energie, gaze, apa. Bineinteles ca veti fi nevoiti sa separati si instalatiile.
Daca nu va intelegeti amiabil sa faceti partajul voluntar/ iesirea din indivizuene la notar, va trebui sa o faceti in instanta de judecata.
Atata timp cat nu ati iesit din indiviziune , vorbim de un singur imobil cu doi proprietari ( daca a fost dezbatuta mostenirea ) ! In acest caz , niciunul dintre dvs nu poate face ce vrea pe acea proprietate fara acordul celuilalt , aici intrand si faptul ca nu se poate incheia un contract de inchiriere fara semnatura amandurora ! Cat tine de amenajarile necesare separarii , aici intrand crearea celei de a 2-a retea ( implicit contractele ) pentru gaz , apa , curent , etc , la care se mai adauga imprejmuirea proprietatilor , s.a.m.d. , se va face un calcul total iar suma se va imparti la 2 ( frateste ) !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune fara iesire din indiviziune gillis gillis dupa decesul tatalui meu am facut succesiunea intre mine, mama si sora. Dupa 2 ani mama a decis sa-mi vanda partea ei de mostenire (cladiri plus teren). ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune radu997 radu997 Buna ziua, Am cumparat un imobil tip Apartament +curte care face parte dintr-o casa + teren mai mare. Inainte de cumparare proprietatea mea a fost imprejmuita ... (vezi toată discuția)
Pret utilitati persoana fizica autorizata mihai1667 mihai1667 Doresc sa inchiriez un imobil, proprietate al unei[b] persoane fizice autorizate[/b].Contractele de utilitati , eveident sunt pe numele ... (vezi toată discuția)