Buna ziua.Am fost incadrata in grad 3 de invaliditate de comisia de expertiza,mentionez ca in prezent sunt salariata dar sunt in concediu medical de 1 an de zile,iar comisia mia mai acordat 60 de zile pana la acordarea deciziei pe care o primesc la 1 octombrie.Intrebarea mea ar fi ce proceduri sunt de urmat dupa primirea deciziei?Pot sa cer la locul meu actual de munca sa lucrez 4 ore pe zi? si astfel sa raman in continuare angajatul lor?
Buna ziua.O persoana care nu a lucrat nici o zi poate beneficia de pensie de invaliditate?
1. Daca veti fi pensionata de invaliditate gr.III veti putea lucra cu 4 ore pe zi la acelasi loc de munca (daca angajatorul doreste asta) sau la altul.
2. O persoana care nu are nici o zi de stagiu de cotizare la pensie nu poate beneficia de pensie de invaliditate.
L.263/2010 Art. 68
(1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:
a) accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;
c) bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca.
(2) Beneficiaza de pensie de invaliditate, in conditiile prevazute la alin. (1), si persoanele care se afla in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. c) si g).
(3) Au dreptul la pensie de invaliditate, in conditiile prevazute la alin. (1) lit. a), si elevii, ucenicii si studentii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, ca urmare a accidentelor de munca sau bolilor profesionale survenite in timpul si din cauza practicii profesionale.
(4) Persoanele care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca si marii mutilati, ca urmare a participarii la lupta pentru victoria Revolutiei din Decembrie 1989 ori in legatura cu evenimentele revolutionare din decembrie 1989, care erau cuprinsi intr-un sistem de asigurari sociale anterior datei ivirii invaliditatii din aceasta cauza, au dreptul la pensie de invaliditate in aceleasi conditii in care se acorda pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de munca.
Art. 74
Au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, persoanele prevazute la art. 68 alin. (1) lit. a) si b), alin. (2), (3) si (4).
Deci, cu toate scuzele de rigoare, nu ca va contrazic, ci pt ca va completez, d-le Valeriu, sunt si cazuri in care pensia de invaliditate nu solicita vechime in munca!
Buna seara.Persoana de care intrebam pentru pensie este un baiat de 22 ani care sufera de epilepsie.Nu poate lucra pentru ca din cauza bolii nu a putut termina o scoala normala, este usor retard mintal.
D-na darianna123, noi nu suntem comisia de examinare medicala, cred ca e vb de boala obisnuita sau care nu are legatura cu munca, deci i-ar trebui un stagiu minim de cotizare de 2 ani pt varsta cuprinsa intre 20-23 ani, sau cel putin jumatate din aceasta perioada, conf art. 73 din L.263/2010. Pe de alta parte, art. 73 a fost declarat neconstitutional de CCR, prin Decizia nr. 680/2012 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 73 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, care si-a incetat efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei, in absenta modificarii de catre Parlament a legii. In concluzie, are dreptul la pensie!
In cazul in care Casa de Pensii insista pt calitatea de asigurat, cel putin eu asa am auzit, achitati-i cotizatia corespunzatoare la Casa pt timp de 1 luna, iar luna urmatoare depuneti actele de pensionare.