ana-cer
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Reducerile pentru persoanele cu handicap le aveti mai jos, dar nu ajuta prea repede, avand in vedere ca ele se aplica de la varsta de 63 de ani.
Legea nr. 263/2010:
ART. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcţie de gradul de handicap, după cum urmează:
a) cu 15 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap grav, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, stagiul complet de cotizare.
Singura solutie pentru a beneficia de pensie mai curand este sa obtineti o decizie de incadrare in grad de invaliditate, pe baza careia aveti adreptul la pensie de invaliditate.
HG nr. 257/2011 - norme de aplicare a Legii nr. 263/2010:
ART. 55
Încadrarea sau neîncadrarea într-un grad de invaliditate se face prin decizie emisã de medicul expert al asigurãrilor sociale sau, dupã caz, de cãtre comisiile de expertizã medico-militarã de pe lângã spitalele din sistemul de apãrare naţionalã, ordine publicã şi siguranţã naţionalã.
ART. 56
(1) Persoanele cu handicap, care solicitã pensie de invaliditate potrivit prevederilor art. 73 alin. (2) din lege, fac dovada acestui statut cu certificatul de încadrare în grad de handicap emis în condiţiile legii, care va conţine obligatoriu urmãtoarele elemente: data ivirii handicapului, gradul de handicap, termenul de revizuire, precum şi menţiunea cã certificatul a fost emis în vederea aplicãrii art. 73 alin. (2) din lege.
(2) Autoritãţile emitente ale certificatelor menţionate la alin. (3) au obligaţia sã comunice caselor teritoriale/sectoriale de pensii orice modificare a elementelor iniţiale, în termen de 15 zile de la emiterea noului certificat.
(3) Schimbarea ulterioarã înscrierii la pensie a gradului de handicap nu afecteazã drepturile de pensie acordate, cu excepţia cazului în care certificatul de încadrare în grad de handicap a fost anulat, în condiţiile legii.
ART. 57
Pensia de invaliditate se acordã, indiferent de stagiul de cotizare realizat:
a) persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumãtate din capacitatea de muncã din cauza accidentelor de muncã şi bolilor profesionale potrivit legii, neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;
b) persoanelor care se aflã în situaţiile prevãzute la art. 49 alin. (1) lit. c) şi g) din lege;
c) elevilor, ucenicilor şi studenţilor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumãtate din capacitatea de muncã, ca urmare a accidentelor de muncã sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale;
d) persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumãtate din capacitatea de muncã şi marilor mutilaţi, ca urmare a participãrii la lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 ori în legãturã cu evenimentele revoluţionare din decembrie 1989, care erau cuprinşi într-un sistem de asigurãri sociale anterior datei ivirii invaliditãţii din aceastã cauzã.
1. Se poate beneficia de pensie de invaliditate oricand, daca medicii vor decide incadrarea intr-un grad de invaliditate.
2. Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale avand in vedere si documentele medicale emise de medicul specialist care asigura asistenta medicala.
3. - Trimiterea catre medicul specialist o da medicul de familie.
- Asadar se incepe cu o vizita la medicul de familie.
4. Pensia de invaliditate se poate cumula cu indemnizatia de handicap.
Pensia de boala
marcelinio
Spuneti-mi va rog daca in momentul depunerii dosarului de pensionare( de boala) conteaza daca sunt in campul muncii sau nu.In ce constau diferentele si ... (vezi toată discuția)