avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum pot ataca o decizie data in recurs?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum pot ataca o decizie data in recurs?

Cum pot ataca o decizie prin care recursul mi-a fost respins ca TARDIV INTRODUS? Judecatorul a calculat gresit termenul. Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 03:34, 31 August 2013
Dacă vă judecaţi potrivit vechiului Cod de procedură civilă, atunci o atacaţi cu contestaţia în anulare prevăzută la art. 318 teza I. Dacă vă judecaţi potrivit noului Cod de procedură civilă, atunci sunt aplicabile dispoziţiile art. 503, alin. (2), pct. 2 din acest act normativ, respectiv tot contestaţie în anulare.
Puteti detalia mai mult problema dvs. sa vedem daca instanta a grest sau nu la calculul termenului.
Se judeca pe Vechiul C.pr.civ. In realitate "inca" nu mi-a fost respins (ca tardiv introdus) recursul. Dar, daca va fi respins - solutie sustinuta deja de 2 domni avocati de pe acest forum- vreau sa stiu cum pot ataca recursul.

Situatia de fapt: termenul s-a implinit VINERI 16.08.2013. Sunt 2 motive pentru care consider ca este aplicabil art 101 alin.5 V.C.pr.civ:

1). Vineri, 16.08.2013, a fost zi libera (lucru stabilit prin H.G.). E drept ca in H.G. zice ca nu au liber magistratii precum si celelalte persoane IMPLICATE IN SOLUTIONAREA PROCESELOR. Cum cei de la registratura nu sunt nici magistrati, nici imlicati in solutionarea proceselor, inseamna ca ei au avut liber.

2). La Judecatoria unde trebuia sa depun recursul (pe care l-am si depus), IN TIMPUL VACANTEI JUDECATORESTI, programul cu publicul este doar luni si miercuri. Asadar, marti, joi si vineri NU ESTE PROGRAM CU PUBLICUL, adica, cum afirma legiuitorul in art. 101 alin 5 V.C.pr.civ. "serviciul este suspendat".

Fata de aceste argumente, consider ca opereaza o prorogare a termenului pana luni 19.08.2013, data la care am si depus recursul.
Dumneavoastra ce parere aveti?

Cu respect!
Stimat forumist,

În primul rând, discuția era următoarea:
www.avocatnet.ro/content/for...

Prin urmare, având în vedere faptul că nu arătați o eroare de calcul neintenționată a judecătorilor de recurs, nu poate fi vorba despre cazurile de contestație în anulare.

Greșlala materială nu este urmare a intenției, iar dvs arătați tocmai un raționament intenționat al judecătorului recursului, nu o lipsă a intenției.

Prin urmare, nu poate fi formulată - cu succes, adică - o contestație în anulare pe acest motiv.

Din jurisprudența relevantă puteți observa constatările ÎCCJ, Secţia comercială, Decizia nr.792 din 9 februarie 2005

...
Greşelile la care se referă art.318 C.proc.civ. trebuie să fie evidente şi săvârşite de instanţă ca urmare a omiterii sau confundării unor elemente sau date materiale esenţiale din dosarul cauzei, contestaţia în anulare neputând fi exercitată pentru remedierea unor greşeli de judecată.

În cauză, ICCJ a soluţionat excepţia de tardivitate şi a respins-o ca nefondată, a realizat o judecată pe baza actelor pe care le-a apreciat ca fiind concludente în cauză, nefiind posibil în acest cadru procesual, să se facă o altă apreciere cu privire la aceste dovezi deoarece ar echivala cu o rejudecare a excepţiei.

Aşa fiind, în baza art.320 C. proc. civ, contestaţia în anulare a fost respinsă ca nefondată.


În concluzie, dacă veți pierde recursul pe această tardivitate, nu veți mai putea ataca decizia recurată, cu succes.

Cu stimă.
Pai e aceeasi discutie....in cadrul celeilalte nu am mai primit raspuns.
Sincer, din tot ce spuneti, pare ca tot eu am dreptate. Deci lamuriti-ma clar, daca doriti, de ce ar fi respinsa contestatia in anulare? ...Daca aveti dreptate, inseamna ca: ORI DE CATE ORI UN JUDECATOR GRESESTE CALCULUL UNUI TERMEN PROCEDURAL (in recurs spre exemplu), NU SE MAI POATE FACE NIMIC!...Cam absurd as zice:)

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Prorogare legala a termenului de recurs JohnnyBRB JohnnyBRB Daca azi, 16.08.2013, era ultima zi de recurs si NU AM DEPUS RECURSUL il mai pot trimite maine, 17.08.2013, prin posta? Am crezut ca azi au liber SI cei de la ... (vezi toată discuția)
Exceptia tardivitatii bcfbmv bcfbmv Buna seara Legal, stiu ca am depus tardiv un recurs ce trebuia sa fie depus in termen de 5 zile. Dar, comunicarea a ajuns pe 28 decembrie 2012, dupa-amiaza, ... (vezi toată discuția)
Care este calea de atac împotriva unei hotãrâri pronunþate într-un litigiu de muncã? rosiorilor rosiorilor Intr-un litigiu de munca privind contestatie la o decizie de concediere care a fost intridusa la tribunal, hotarirea tribunalului este supusa apelului sau ... (vezi toată discuția)