avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... masa succesorialã, succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

masa succesorialã, succesiune

sîntem în următoarea situaţie:
- plecaţi legal in ţara în urmă cu 25 de ani, actualmenta în Canada
- soacra a decedat în 1980, socrul în 1999
- mama soţiei a avut un teren la Ulieşti, Dîmboviţa
- tatăl soţiei a avut un teren în Bucureşti, se pare că construcţia a fost demolată
- nu avem cunoştinţă de existenţa unui testament
- soţia are încă două suriori care deasemeni nu sînt in România şi o alta soră şi un frate în ţară, precum şi un frate decedat cu succesori
- soţia are legaturi cu cei din ţară, de sărbători, aniversări etc şi nu a avut cunoştinţă de schimbarea legilor, probleme de succesiune, existenţa moştenirii
- recent, sora din ţară i-a sugerat cu insistenţă să renunţe la partea ei de moştenire legată de terenul din Bucureşti

- soţia nu are cunoştinţa unde este localizat terenul, dimensiune, valoare, taxe (ne)plătite etc. precum are o vagă localizare a terenului din Ulieşti. Nu poate primi informaţii suplimentare de la rudele din ţară

-Întrebarea este cum se poate proceda ca să primească informaţiile de mai sus necesare sâ decidă şi in caz că nu renunţă care procedura următoare?

Mulţumesc pentru bunăvoinţa şi sfat.




Sotia dvs ar fi trebuit in calitate de mostenitor legal in ipoteza in care nu s-a intocmit un testament de catre defunct, sa accepte expres calitatea de mostenitor printr-o declaratie de acceptare a mostenirii sau tacit printr-un act administrativ sau de dispozitie vizand obiectul masei succesorale ( in speta de fata terenul de la Uliesti-plata impozitului, arendare etc ) in termenul legal de prescritie extinctiva de 6 luni . Din cuprinsul mesajului dvs se desprinde ideea ca nu ati exercitat dr de optiune succesorala in limitele acestui termen legal luand in considerare faptul ca dvs nu va cunoasteti situatia juridica in speta nici acum dupa 25 de ani de la decesul soacrei dvs si de 6 ani de la decesul socrului dvs.
Mare lucru nu se mai poate face. Dreptul sotiei dvs de optiune succesorala s-a stins la expirarea termenului legal de 6 luni. Necunoasterea termenului legal de 6 luni sau a datei deschiderii succesiunii nu va exonereaza de lipsa dvs de initiativa.
Mai puteti intenta o actiune in restabilirea termenului de prescritie extinctiva de 6 luni pt exercitarea dreptului de optiune succesorala, insa repunerea in termen va fi decisa de instanta in considerarea imprejurarilor ce au curs de la deces pana in momentul intentarii actiunii, iar imprejurarile oricat de fondate ar fi nu cred ca vor convinge instanta in a pronunta o hotarare favorabila repunerii in termen deoarece totusi intre data decesului si data sesizarii dvs se intercaleaza un sfert de secol.
In plus in enuntul ecuatiei de mai sus se mai adauga si alte necunoscute printre care situatiile juridice ale celorlalti succesori.
Ar trebui sa consultati un specialist in drept dar dat fiind contextul infatisat -domiciliu in Canada; lipsa oricarui canal de comunicatie permanent si cert intre dvs si cei din tara- v-as sfatui sa renuntati la orice demersuri judiciare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune / mostenire mgb1ro mgb1ro Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in rezolvarea urmatoarei probleme: Parintii mei au in proprietate un apartament (este pe numele amandurora). Tatal meu a ... (vezi toată discuția)
Problema vanzare teren de catre un co-indivizar cezarad cezarad Ma confrunt cu o problema. M-am inteles cu o persoana sa imi vanda un teren. Acea persoana era co-proprietar pe teren impreuna cu sotia sa, care a decedat. ... (vezi toată discuția)
Legalizarea succesiunii dupa decesul unui parinte cristina.qec0re cristina.qec0re tatal meu, recasatorit, a decedat in urma cu 2 ani/ sotia, mama mea adoptiva, locuieste in apartamentul proprietate personala comuna. sint singurul copil ... (vezi toată discuția)