avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Oprire salariu pentru lipsa in gestiune
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Oprire salariu pentru lipsa in gestiune

Buna ziua!Lucrez la un Magazin alimentar si in fiecare saptamana facem inventar.dupa inventar semnam niste declaratii.pana acum nu prea au iesit bine inventarele si la lichidare ni se oprea o parte din bani.de curand s.a hotarat ca Toata suma sa ne fie oprita.e legal sa procedeze asa,chiar daca sums depaseste o treime din salariul?
1. Codul muncii spune:

Art. 169
(1) Nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.

(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
...

2. - Este ilegal cum procedeaza angajatorul dvs.
- Daca el considera ca este vina dvs. trebuie sa va dea in judecata si dupa ce obtine o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila atunci va poate retine banii.

3. Faceti o sesizare la ITM si in acelasi timp dati in judecata pe angajator.


Ni s.a spus ca ni se pot opri banii deoarece la gestionari se aplica alte reguli.dar noi in contractul de munca avem trecut vanzatoare nu gestionar....lipsurile apar din scazamantul marfii....
1. Cine v-a spus asa ceva sa spuna unde, in ce lege, scrie ca vanzatorul plateste lipsa din gestiune fara hotarare judecatoareasca.

2. Angajatorul vrea sa acopere paguba din salariul dvs. fara sa indeplineasca cerintele legale.
Multumesc pentru raspuns!

Nu ar mai trebuie sa semnam nici acele declaratii care ni se dau la sfarsitul fiecarui inventar?
Ultima modificare: Luni, 26 August 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Declaratiile se dau la inceputul inventarierii si nu la sfarsitul acesteia.

Alte discuții în legătură

Cum va proceda angajatorul ? oanaportar oanaportar Hristos a înviat ! În urma inventarierii anuale la bibliotecă, comisia de inventariere a constatat lipsa unor bunuri din Fondul documentar închis ... (vezi toată discuția)
Presedinte la comisia de inventariere bunuri -lipsa??? Ramona24 Ramona24 Salutii! Ce anume trebuie sa faca un presedinte la comisia de inventariere a bunurilor achizitionate de institutia lui si montate in alt ... (vezi toată discuția)
Inventar in timpul anului andreea_florentina andreea_florentina Buna ziua , Daca doresc sa fac un inventar la produsele din gestiune , documentele care se fac sunt similare cu cele de la invantarul anual? Trebuie sa fac ... (vezi toată discuția)