Buna ziua!
Va rog, ajutati-ma sa inteleg ceva.
Angajatorul la care lucrez are peste 20 de salariati. Deci trebuie sa intocmeasca CCM, indiferent de faptul ca nu mai exista cele la nivel national sau ramura? Si trebuie cuprinse sau nu coeficienti de salarizare?
Spre exemplu:
1.-Pe post de lucrator comercial pot angaja persoana cu studii superioare (facultate) si sa-i dau salar brut de incadrare de 900 lei?
2-In cazul meu, am terminat studiile masterale in acest an, trebuie sau nu sa-mi mareasca salarul brut de incadrare, care acum este 1400 lei?
Nota: eu prin CCM inteleg forma scrisa legala a Regulamentului Intern. Va rog sa ma corectati daca gresesc.
1. Legea nr.62/2011 si Codul Muncii prevad ca , negocierea c.c.m. este obligatorie si nu incheierea acestuia.
Art.229 C.mun.:
...
(2) Negocierea colectiva la nivel de unitate este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati.
...
Art. 129 din Legea nr.62/2011
(1)Negocierea colectivă este obligatorie numai la nivel de unitate, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de angajaţi.
....
2. In cuprinsul ccm-ului se pot stabili coeficienti de ierahizare pentru diferite categorii de salariati.
3. Inexistenta unor astfel de coeficienti prevazuti in ccm sau in reg.intern nu incumba angajatorului decat obligatia de a acorda salariul minim brut pe economie indiferent de studiile necesare ocuparii unui post.
1. Da, se poate angaja si o persoana cu studii superioare, insa doar daca indeplineste conditiile prev in OG 99/200 art 5 alin 3 si anume "personalul angajat în efectuarea de activităţi comerciale cu produse din sectorul alimentar şi de alimentaţie publică va trebui să îndeplinească una dintre următoarele cerinţe profesionale:
a) să fi absolvit un curs de specialitate pentru comercializarea produselor alimentare şi/sau de alimentaţie publică, organizat conform legislaţiei în vigoare;
b) să fi desfăşurat cel puţin 2 ani de activitate profesională de comercializare de produse alimentare şi/sau de alimentaţie publică şi să fi absolvit un curs de noţiuni fundamentale de igienă, organizat în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare."
Salariul de baza se negociaza si nu poate fi mai mic de 800 lei brut.
2. Obligatia exista doar daca aceasta prevedere este inclusa in CCM la nivel de unitate sau in RI.
Bineinteles se poate negocia o majorare salariala, dar angajatorul nu este obligat sa va mareasca salariul, daca nu exista o astfel de obligatie instituita printr-un document (CCM, RI..).
S-a pornit initiativa negocierii CCMU de catre angajator, respectiv s-a expus Convocatorul prin care angajatii au fost invitati la alegerea reprezentantilor lor, care sa se prezinte la data X la sediul firmei in vederea stabilirii calendarului negocierilor.
Mentionez ca la un numar total de 24 angajati, firma a cerut un numar de 4 persoane care sa-i reprezinte. E mult sau e putin? Sau care e raportul?
Insa, la termenul precizat, nu s-a prenzentat nimeni, respectiv angajatii nu si-au dat niciun interes fata de alegerea reprezentantilor, deci nici fata de negocierea CCMU. Nici macar nu s-a primit din partea lor un document ce sa dovedeasca acest neinteres, angajatorul a fost informat doar verbal. Cum se procedeaza in acest caz? Intocmeste angajatorul un proces verbal, care sa fie semnat de catre toti angajatii (neavand reprezentanti alesi)? In afara de convocator si probabilul proces verbal (de neprezentare), mai e nevoie de vreun document ce se pune la dosar?
Si, dupa faza aceasta, cand trebuie angajatorul sa reia initiativa negocierii CCMU, dupa cat timp?
1. Numarul de reprezentanti alesi ai salariatilor se stabileste de comun acord cu angajatorul, in raport cu numarul de salariati ai acestuia.
2. In speta, angajatorul trebuie sa incheie un proces-verbal din care sa reiasa constatarea ca nu s-a intrunit cvorumul si ca se decide o noua convocare a salariatilor la data de ....