avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu pentru cresterea copilului

Buna ziua!

As aves si eu o intrebare.Am o intreprindere individuala si voi naste in luna ianuare anul viitor.Ce trebuie sa platesc catre stat ca sa primesc si eu indemnizatia pentru cresterea copilului.Si firma trebuie sa aiba un profit minim este o suma sau oricat de mult sau oricat de putin are nu conteaza.Si inca o intrebare.Firma va trebui sa inchid sau ce va trebui sa fac?

Multumesc!

Cel mai recent răspuns: monica_1 , utilizator 10:36, 28 August 2013
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

Ordinul Nr.1474 din 06.05.2011
1. Situatie
În cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi ai căror copii se nasc în cursul unui an fiscal cum se calculează veniturile realizate de acestea: se iau în calcul veniturile distribuite uniform prin împărţirea venitului anual la numărul de luni în care s-a obţinut (adeverinţă eliberată de administraţia finanţelor publice şi decizia de impunere) sau veniturile declarate de partea contractantă, distribuite lunar în cuantum diferit?

Solutie
Luna luată în calcul la stabilirea dreptului la indemnizaţie pentru creşterea copilului este luna suspendării activităţii respective. La stabilirea venitului lunar se va lua în calcul numărul de luni în care au fost realizate venituri din activitatea respectivă. De exemplu, dacă persoana naşte pe data de 31 martie 2010 şi abia pe data de 15 aprilie îşi suspendă activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat până la data suspendării activităţii se va ţine cont de informaţiile privind veniturile înscrise în adeverinţa eliberată de Direcţia generală a finanţelor publice (DGFP), pe baza plăţilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoană. Astfel, se va ţine cont de adeverinţa de venit estimată eliberată de DGFP pe trimestrul I (ianuarie-martie 2010), precum şi de adeverinţa eliberată de aceeaşi instituţie şi care precizează data la care s-a făcut suspendarea efectivă a activităţii. Venitul estimat pe trimestrul I trecut în adeverinţă va fi împărţit la cele 3 luni pentru a se afla venitul lunar astfel realizat de respectiva persoană.

2. Situatie
Referitor la persoanele fizice autorizate cărora Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le impune o cotă de impozitare pentru tot anul, chiar dacă aceste persoane realizează sau nu un anumit venit

Solutie
'În această situaţie, dacă persoana respectivă plăteşte impozit aferent unui an întreg, se va proceda astfel: se va împărţi venitul estimat sau realizat la numărul de luni în care au fost realizate, respectiv la douăsprezece luni ori până la data efectivă a suspendării activităţii.

Multumesc pentru raspuns.O intrebare as mai avea daca am un venit mic dupa care platesc impozit si atunci am dreptul la indemnizatia?si daca cumva nu tata poate sa primeasca direct stimultent de insertie fara sa intre in concediu.El are opt ani fara intrerupere la acelasi firma
1. Daca din calcul reiese o valoare a indemnizatiei pentru CCC sub 600 lei, atunci veti primi suma de 600 lei ca indemnizatie.
OUG nr.111/2010 prevede ca, cuantumul minim al indemnizaţiei la care sunteti îndreptăţită este de 600 lei.

2. Tatal copilului poate solicita direct acordarea stimulentului de insertie.
Asfel, persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
Multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere si ingrijire copil intreprindere individuala larisa-m larisa-m Buna seara In ce conditii beneficiaza de indemnizatie pentru crestere si ingrijire copil pana la varsta de doi ani un titular de intreprindere ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil intreprindere familiala Andra24 Andra24 Am rugamintea daca ma puteti ajuta . Avem o Intreprindere Familiala , platim impozit insa avem activitate redusa iar in decursul unui an veniturile sunt ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc ioana.crisan ioana.crisan Buna ziua, Ma ajutati si pe mine cu un sfat? sunt insarcinata in luna a 3-a,am fost in somaj din 27.01.2015 pana in 27.07.2015,eu fiind si pfa cu acte-n ... (vezi toată discuția)