Am rugamintea daca ma puteti ajuta .
Avem o Intreprindere Familiala , platim impozit insa avem activitate redusa iar in decursul unui an veniturile sunt foarte mici ...aprox 500 ron intr-un an. Credeti ca este posibil sa beneficiez de indemnizatie crestere copil ? Exista un minim ? Citeam ca este vorba de 600 ron lunar dar nu stiu daca ma inacadrez.
In cazul unui pfa am inteles ca trebuie suspendata activitatea , dar in cazul unei IF cum se procedeaza ? Daca inchid activitatea practic nici sotul nu mai poate lucra . pot eventual sa ma exclud din IF? , chiar nu stiu cum sa procedez
Multumesc anticipat
Chiar nu stie nimieni daca primesc ceva bani sau nu?
In articolele de pe net scrie ca exista un minim , era 600 ron pana anul trecut si s-a majorat la 1063 ron .
Pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC, trebuie ca in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, timp de cel putin 12 luni , sa aveti realizate venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau sa va aflati în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
Ordinul 1474/2011
situatie : În cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi ai căror copii se nasc în cursul unui an fiscal cum se calculează veniturile realizate de acestea: se iau în calcul veniturile distribuite uniform prin împărţirea venitului anual la numărul de luni în care s-a obţinut (adeverinţă eliberată de administraţia finanţelor publice şi decizia de impunere) sau veniturile declarate de partea contractantă, distribuite lunar în cuantum diferit?
solutie : Luna luată în calcul la stabilirea dreptului la indemnizaţie pentru creşterea copilului este luna suspendării activităţii respective. La stabilirea venitului lunar se va lua în calcul numărul de luni în care au fost realizate venituri din activitatea respectivă. De exemplu, dacă persoana naşte pe data de 31 martie 2010 şi abia pe data de 15 aprilie îşi suspendă activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat până la data suspendării activităţii se va ţine cont de informaţiile privind veniturile înscrise în adeverinţa eliberată de Direcţia generală a finanţelor publice (DGFP), pe baza plăţilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoană. Astfel, se va ţine cont de adeverinţa de venit estimată eliberată de DGFP pe trimestrul I (ianuarie-martie 2010), precum şi de adeverinţa eliberată de aceeaşi instituţie şi care precizează data la care s-a făcut suspendarea efectivă a activităţii. Venitul estimat pe trimestrul I trecut în adeverinţă va fi împărţit la cele 3 luni pentru a se afla venitul lunar astfel realizat de respectiva persoană.
In speta, daca in urma calculului reiese o valoare a indemnizatiei sub cuantumul minim stabilit de lege , se acorda valoarea minima a indemnizatiei (1233 lei).