Buna ziua,
As dori sa stiu daca o firma te poate da afara fara niciun motiv, te suna pur si simplu si iti zice sa nu mai vii la munca in conditiile in care ai contract pe 90 de zile si inca nu a expirat acel contract?? Am avut concediu medical 3 zile si am mai lipsit 3 ore dintr-o zi tot pe motiv medical si mi s-au oprit bani din salariu pe 4 zile pe motiv ca nu am drept la concediu medical decat dupa “nu stiu cat timp de la angajare”(acesta a fost motivul pt care mi s-au oprit banii din salariu si nu mi s-a platit medicalul) desi eu eram déjà in luna a 2-a de contract si dupa cum m-am interest eu dupa prima luna ai dreptul la medical platit 75%... Unde pot face si eu o reclamatie pentru aceasta firma??
1. OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate prevede :
Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3): a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.
Pentru neplata concediului medical puteti sesiza Casa de Asigurari de Sanatate.
2. Pentru nerespectarea de catre angajator a legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca puteti sesiza Inspectoratul Teritorial de Munca in raza caruia angajatorul isi are sediul social si/sau Inspectia Muncii - for superior ITM-ului.