avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Din ce salariu calculez cat voi primi in timpul ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Din ce salariu calculez cat voi primi in timpul concediului medical

Buna ziua, am si eu o intrebare. Sunt gravida in 2 luni si as vrea sa cer la serviciu scurtarea programului cu 2 ore, ori sa primesc concediu medical pentru sarcina cu risc. In situatia in care as intra in concediu medical pentru sarcina cu risc as vrea sa stiu daca se va calcula din salariul brut sau din cel net suma ce mi se va cuveni in timpul concediului medical. Intreb pentru ca am tot fost avertizata in stanga si in dreapta voi primi numai 75% din salariul net, ceea ce in mod clar va afecta cuantumul indemnizatiei de maternitate. La fel vreau sa stiu si cum e cu prenatalul, se calculeaza 85% din brut sau din net? E o mare diferenta intre sume si am nevoie sa stiu pe ce parte sa o iau. Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Ciriperu , utilizator 19:53, 3 Octombrie 2018
Orice indemnizatie pentru concediu medical (inclusiv cel de risc maternal sau de maternitate) se calculeaza avand la baza veniturile brute din cele 6 luni anterioare intrarii in concediul medical respectiv.
Multumesc! Atunci ca sa fiu lamurita, spune-ti-mi va rog, indiferent ca iau concediu medical pur si simplu ori ca iau concediu pentru sarcina cu risc calculez cat voi primi din media ultimelor 6 salarii brute de pe fluturasul de salariu?
OUG nr.158/2005 prevede :
Art. 17. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se determina prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul stabilite conform art. 10.
(2) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, determinata de tuberculoza, SIDA, neoplazii, precum si de o boala infectocontagioasa din grupa A si de urgente medico-chirurgicale stabilite in conditiile prevazute la art. 9, este de 100% din baza de calcul stabilita conform art. 10.

Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10.
....

Art. 31. - (1) Dreptul la concediul de risc maternal se acorda in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004.

(2) Pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

(3) Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.

(4) Cuantumul indemnizatiei prevazute la alin. (2) reprezinta 75% din baza de calcul stabilita conform prevederilor art. 10.

Art. 10. - (1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

(2) In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul a indemnizatiilor, se utilizeaza perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si c), veniturile ce se iau in considerare sunt:
a) cuantumul indemnizatiilor, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. c) si alin. (2);
b) salariul de baza minim brut pe tara, din perioadele respective, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si alin. (3).

(3) Prevederile alin. (1) se aplica si in cazul pensionarilor de invaliditate gradul III, al pensionarilor nevazatori, pe perioada in care se afla in situatiile prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B si alin. (2) lit. c) si d).

(4) In cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de o luna, pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie venitul lunar din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia, cu respectarea prevederilor alin. (2).

(5) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se platesc zilele lucratoare.

(6) La stabilirea numarului de zile ce urmeaza a fi platite se au in vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatoare declarate nelucratoare, precum si cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevazute prin contractele colective de munca .

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Indemnizatia pentru concediu medical (de orice fel ar fi el) se calculeaza astfel:

- se aduna veniturile brute (din statul de plata) pe cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediu medical;
- rezultatul se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni si se obtine media zilnica a bazei de calcul (Mzbc);
- Mzbc se inmulteste cu procentul codului de indemnizatie (75% - 100%) si se obtine media zilnica a indemnizatiei de concediu medical (Mzcm);
- Mzcm se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din perioada inscrisa in certificatul medical si se obtine indemnizatia pentru concediul medical pentru perioada acordata in certificatul medical.
Multumesc frumos pentru ajutorul acordat!

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza concediul de risc maternal, concediul de maternitate si pentru ccc? MonicaOlariu MonicaOlariu Buna Ziua! Va rog sa imi spuneti cum se calculeaza plata pentru concediul de risc maternal, pentru concediul de maternitate si pentru cel de ingrijire copil ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie concediu risc maternal madimadi79 madimadi79 buna ziua,puteti sa-mi spuneti cum se calculeaza riscul maternal la un salariu de 1.948 lei brut pe luna?Cat trebuie sa iau dupa ce se oprest si ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal si concediu prenatal ELENAGOGONEA ELENAGOGONEA Buna ziua , Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti cum se calculeaza riscul maternal si concediul prenatal? din cate am citit riscul maternal este 75% ... (vezi toată discuția)