avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sotul somer. Sotia casnica poate fi coasigurat?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sotul somer. Sotia casnica poate fi coasigurat?

Buna ziua,
Sotul meu va intra in somaj din data de 02.09.2013. Eu fiind casnica sunt in intretinerea lui. La actualul serviciu (CIM inceteaza din 30.08.2013) sotul are depusa declaratie pentru intretinerea mea, eu fiind in prezent coasigurat la CASS. Pe perioada de somaj a sotului eu raman in continuare coasigurat? La depunerea actelor pentru somaj sotul trebuie sa depuna si acte referitoare la situatia mea? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: anaionescu67 , utilizator 21:33, 20 Septembrie 2013
1. Pe perioada de somaj indemniozat sotul este asigurat la pensie si sanatate contributiile fiind platite de la buget de catre Agentia de Somaj.

2. - Sotul fiind asigurat ar trebui sa puteti si dvs. sa fiti coasigurata lui.
- Intrebati si la Agentia de Somaj daca poate sotul sa depuna acolo actele pentru coasigurarea dvs.
Potrivit art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
Asadar, au dreptul sa beneficieze de asigurare fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Acte necesare dobandirii calitatii de coasigurat (sot /sotie sau parinte care nu realizeaza venituri proprii si care se afla in intretinerea somerului indemnizat)
- Actul de identitate coasigurat
- Document care sa ateste gradul de rudenie cu somerul indemnizat (certificat de casatorie , certificat de nastere)
- Declaratie pe propria raspundere a coasiguratului ca nu realizeaza venituri proprii
- Declaratie pe propria raspundere a asiguratului( somer indemnizat) ca il are in intretinere pe coasigurat
[ link extern ]


Multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cas oliva oliva Un somer în cazul meu pot lua ca și coasigurat pe sotul meu care nu realizează nici un venit din 1.09.2017? (vezi toată discuția)
Cine beneficiaza de asigurare cass gabriela06072002 gabriela06072002 Buna ziua. Recunosc ca imi este o oarecare jena pentru intrebarea care urmeaza s-o pun. De asemenea recunosc ca nu cunosc legislatia in domeniu. Dar imi aduc ... (vezi toată discuția)
Asigurare medicala kiyosaki kiyosaki Eu sunt angajat. Sotia nu lucreaza si vrea sa beneficieze de servicii medicale. Care sunt caile de a beneficia de servicii medicale in calitate de asigurat? (vezi toată discuția)