Buna seara,
am un magazin mixt pe SRL iar deocamdata nu sunt platitor de tva si platesc impozit 3% pe venit.
Doresc sa ma lamuresc si eu cu cateva chestii:
- este mai bine cu plata la 16% din profit sau 3% pe venit?
- cheltuielile pe firma, sunt scazute daca esti platitor de tva sau daca platesti impozit 16 din profit? sau mai bine zis, cum se procedeaza cu cheltuielile pe firma?
- iar daca am de gand sa merg pe investitie gen achizitie lazi frigorifice, constructie cladire, achizitie masina etc nu este mai avantajos sa trec firma la platitor de tva?
1. In cazul dvs.impozitul pe venit de 3% a fost obligatoriu cu data de 01.02.2013,daca nu erati cumva deja,la acea data,platitoare de astfel de impozit. Numai daca in cursul unui an fiscal realizati venituri mai mari de 65000 euro,veti trece la impozit pe profit de 16% incepand cu trimestrul in care s-a depasit aceasta limita(art.112^6 din Codul fiscal).
2. Cheltuielile inregistrate pe firma in cazul unui neplatitor de TVA includ si TVA platit,atat pentru marfa cat si pentru utilitati
3. In cazul in care doriti efectuarea de investitii in mijloace fixe,este bine sa treceti la platitor TVA,numai astfel puteti deduce TVA aferent acestora.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.