avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cotizatie minima la asigurari de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cotizatie minima la asigurari de sanatate

Buna ziua,
un salariat angajat incepind cu luna iunie 2013, se imbolnaveste in luna august. Medicul ii spune ca nu-i poate acorda concediu medical pentru ca nu are contributie de sanatate de minim 3 luni.Este correct?Exista modificari recente pe aceasta situatie?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:01, 28 August 2013
Art. 12. din Norma din 2006 de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 prevede :
(1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical. In intelesul prezentelor norme, se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.
(1.1) Stagiul minim de cotizare se constituie si din insumarea perioadelor pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj.
(2) Se asimileaza stagiului de cotizare perioadele in care persoanele asigurate au beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv perioadele in care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevazute la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiu minim de cotizare cm 2016 emaio emaio Buna ziua. As dori sa stiu daca stagiul minim de cotizare pentru calculul unui concediu medical este 6 luni sau se ia in calcul doar o luna realizata in ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical Popescu Lorena Popescu Lorena Buna ziua, pot calcula un concediu medical incepand cu data de 20.12.2016 unui salariat care este angajat din 15.11.2016 si care nu a mai lucrat pana ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu medical daca sunt angajat doar de 2 zile? mircea1987 mircea1987 Sunt angajat din 27 martie 2015 si in urma cu 2 zile am avut un accident in urma caruia nu pot sa lucrez. Medicul de familie mi-a spus ca nu poate sa-mi acorde ... (vezi toată discuția)