avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de concediu medical daca sunt angajat ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de concediu medical daca sunt angajat doar de 2 zile?

Sunt angajat din 27 martie 2015 si in urma cu 2 zile am avut un accident in urma caruia nu pot sa lucrez. Medicul de familie mi-a spus ca nu poate sa-mi acorde concediu medical datorita faptului ca la Casa de Asigurari apar ca fiind neasigurat. Ce pot sa fac in acest caz?

Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 22:41, 30 Martie 2015
Medicul de familie nu va poate elibera medical pentru acele afectiuni si urgente care nu necesita stagiu de cotizare. El doar pune parafa pe un medical eliberat de medicul specialist. Doar cei la la urgente sau un medic de specialitate poate face asta, pe baza adeverintei medicale eliberata de angajator si doar pentru afectiuni gen hiv/sida, cancer, tuberculoza, urgente medicale etc.
Puteti beneficia de concediu medical daca aveti cel putin 22 de zile lucratoare de stagiu.(daca ati lucrat anterior la alti angajatori).

OUG nr.158/2005:

ART. 7
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.
ART. 8
(1) Stagiul de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, prevãzut la art. 7, se constituie din însumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de cãtre angajator sau, dupã caz, de cãtre asigurat, respectiv de cãtre fondul de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale sau bugetul asigurãrilor pentru şomaj;
(2) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate perioadele în care asiguratul beneficiazã de concediile şi indemnizaţiile prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã.
(3) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi perioadele în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale învãţãmântului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normalã a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
c) a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani, potrivit Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 7/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv perioadele în care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevãzute la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) Perioadele prevãzute la alin. (2) şi (3) se asimileazã stagiului de cotizare numai dacã în aceste perioade asiguratul nu a realizat stagii de cotizare în înţelesul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã.
ART. 9
Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporarã de muncã, fãrã condiţii de stagiu de cotizare, în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor şi SIDA. Lista cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale, precum şi bolile infectocontagioase din grupa A este stabilitã prin hotãrâre a Guvernului.


Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:

ART. 12
(1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical. În înţelesul prezentelor norme, se considerã o lunã de stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical situaţia în care sunt realizate cel puţin 22 de zile de stagiu de cotizare.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul concediu medical Popescu Lorena Popescu Lorena Buna ziua, pot calcula un concediu medical incepand cu data de 20.12.2016 unui salariat care este angajat din 15.11.2016 si care nu a mai lucrat pana ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii - concediu medical carinat carinat Buna ziua , lucrez de 1 luna la o firma .. din pacate am avut un accident si am avut nevoie de concediu medical . Am primit concediu medical 7 zile , toate ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de zilele de concediu medical? ElenaPopica ElenaPopica Buna seara. Ma numesc Elena P. dispun de un certificat de handicap ce a fost inregistrat in luna iunie la casa de asigurari. In data de 29 august 2014 m-am ... (vezi toată discuția)