avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... statut de refugiat
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

statut de refugiat

Buna ziua
am permis de sedere temporar fiind casatorit cu cetatean roman si as vrea sa stiu daca pot obtine statut de refugiat sau ceva similar in Romania datorita situatiei care este in tara mea (Siria). multumesc
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 17:30, 6 Septembrie 2013
Stimat forumist,

Din punctul meu de vedere, aveți șanse.

Cadrul legislativ este foarte vast în aceaste probleme, menționând, ca drept intern,
Legea nr. 122 din 4 mai 2006 privind azilul în România, modificată prin OUG 16/2013.

Ca drept internațional - inclusiv cel la care aderat România - sunt o multitudine de norme: Rezoluții ONU, Convenția Europeană...etc.

Mai mult decât atât, numeroase precedente CEDO se opun extrădării în astfel de situații, iar cazurilor speciale le poate fi accesibilă o procedură specială, așa-numitele INTERIM MEASURES.

Sfatul meu este să contactați un ONG de profil. Unele ONG au o activitate deosebită în ajutarea refugiaților.

Cu stimă.
Ultima modificare: Joi, 29 August 2013
andreigrigoriu, moderator
Da, exista sanse, dar s-ar putea sa nu se merite. Daca stati in baza casatoriei nu va complicati cu azil politic, ca azilul politic ar putea fi refuzat iar consecinta refuzului este expulzarea. Dupa un numar de ani de sedere legala puteti cere naturalizarea si ati primi in acest mod cetatenia romana, fara a va mai complica suplimentar cu azilul.

Oricum si casatorit cu un cetatean roman si cautator de azil este o combinatie mai ciudata si s-ar putea sa nu fiti privit cu ochi buni de autoritati in acest caz.
Ultima modificare: Duminică, 1 Septembrie 2013
tgeorgescu, utilizator
tgeorgescu a scris:

... ca azilul politic ar putea fi refuzat iar consecinta refuzului este expulzarea...


Stimat forumst,

Expulzarea nu se poate dispune atât de uşor, şi, mai important nu se poate dispune discreţionar, ci numai în urma unei analize judecătoreşti a indezirabilităţii sale.

În Cauza Bulitif contra Elveţiei, Cererea nr. 54273/00, Hotărârea din 2 august 2001, CEDO a statuat că faptul de a exclude dintr-o ţară unde trăiesc rudele sale apropiate poate constitui un amestec în dreptul la respectarea vieţii de familie, aşa cum este protejat de articolul 8 § 1 al Convenţiei.

În Cauza Hirsi Jamaa şi alţii împotriva Italiei, Hotărârea 23/02/2012 Marea Cameră,
CEDO a constatat încălcarea Art. 3 al Convenţiei, întrucât reclamanţii au fost expuşi riscului de a suferi rele tratamente în Libia. Curtea a hotărât că, transferând reclamanţii către Libia, autorităţile italiene i-au expus, în deplină cunoştinţă de cauză, la tratamente contrare Convenţiei.

Nu în ultimul rând, un reper important îl constituie analiza CEDO din Cauza LUPSA împotriva ROMÂNIEI, Cererea nr. 10337/04, Hotărârea din 8 iunie 2006.
În această Hotărâre, CEDO a constatat violarea Convenţiei sub mai multe aspecte, reiterând şi constatări din cauze anterioare, precum precedentul Al-Nashif:

Totuşi, orice persoană care face obiectul unei măsuri bazată pe motive de siguranţă naţională nu trebuie să fie lipsită de garanţiile împotriva arbitrarului. Ea trebuie în special să aibă posibilitatea de a pune să fie controlată măsura litigioasă de un organ independent şi imparţial, abilitat să se aplece asupra tuturor problemelor de fapt şi de drept pertinente, pentru a analiza legalitatea măsurii şi a sancţiona un eventual abuz al autorităţilor. În faţa acestui organ de control, persoana respectivă trebuie să beneficieze de o procedură în contradictoriu pentru a putea prezenta punctul său de vedere şi a respinge argumentele autorităţilor


Prin urmare, având în vedere că expulzarea nu este o măsură discreţionară, precum şi faptul că nu poate opera dacă în ţara în care urmează să fie expulzat există un riscul uciderii, relelor tratamente, nu văd un pericol real expulzarea autorului topicului, din ceea ce a postat.

Repet, acesta poate prezenta cauza sa unui ONG de profil, care îl pate sfătui competent ceea ce are de făcut.

Cu stmă.
Ultima modificare: Luni, 2 Septembrie 2013
andreigrigoriu, moderator
Da, nu neg ce ati spus, dar in caz ca i se refuza azilul s-ar putea judeca timp de niste ani cu statul in loc sa beneficieze de sedere legala. Timp in care daca ar fi stat la sot/sotie ar fi putut fi deja naturalizat.
Buna ziua,multumesc pentru raspunsurile primite. Ca sa fiu sincer tot ceea ce urmaresc cu obtinerea statutului de refugiat se refera la legea cu privire la cetatenia romana din 17 Mai 2009(art.8,litera c) ,la faptul ca as putea sa obtin cetatenia romana mai repede asa.Deci daca ma decid sa fac pasul acesta ce ma sfatuiti sa fac in continuare? Credeti ca as putea avea de suferit in vreun fel daca ma decid sa fac asta?



Interventie moderator!

Stimat forumist,
Vă rog să aveti în vedere faptul că, în conformitate cu art. 2.11. al Regulamentului, publicitatea este interzisă pe acest Forum.
Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 6 Septembrie 2013
andreigrigoriu, moderator

Alte discuții în legătură

Azilul in ue didi98 didi98 Buna ziua,puteti sa-mi spuneti daca cetatenii care au primit azil in Uniune,in urma terminarii razboiului din tara lor de bastina,sunt returnati inapoi sau ... (vezi toată discuția)
Azil politic in eu tariq tariq buna ziua sunt cetetean straiin casatorit cu o romanca am permis de sedere valabil 5 ani pot eu impreuna cu sotia sa mergem in danemarca si cerem azil acolo? ... (vezi toată discuția)
Pot depune plangere la cedo in cazul de fata? anonim890 anonim890 speta: 1. Batut mar in sectia de politie 2. XX zile de ingrjiri medicale, 2 cicatrici ,etc.... 3. Fac plangere penala...astept 3 ani ... si primesc ... (vezi toată discuția)