Buna ziua.
Am castigat pe fond la Tribunalul Bucuresti un proces, pe vechiul cod de procedura civila. Hotararea poate fi atacata cu recurs.
Dupa pronuntare cealalta parte a formulat cerere de stramutare motivata de faptul ca Tribunalul a i-a respins mai multe exceptii si mi-a dat castig de cauza...
Prin cererea de stramutare este criticat Tribunalul Bucuresti si se solicita stramutarea la un alt tribunal.
Intrebarea mea este: este admisibila o astfel de cerere formulata dupa ce Tribunalul s-a pronuntat?
Întâi că o cerere de strămutare nu poată viza tribunalul ca instituţie, ci pe judecătorii care soluţionează pricina. Nici motivul nu este clar. Strămutarea se poate cere pentru motiv de rudenie sau afinitate, ori pentru motiv de bănuială legitimă sau siguranţă publică. Ultima nu intră în discuţie pentru că nu poate fi cerută de părţi.
Strămutarea pentru motiv de rudenie sau afinitate trebuie cerută mai înainte de începerea oricărei dezbateri; cea întemeiată pe bănuială legitimă se poate cere în orice stare a pricinii. A cere strămutarea pentru bănuială legitimă în orice stare a pricinii nu înseamnă a putea să o ceri şi după ce instanţa a pronunţat o soluţie în cauză, dezînvestindu-se. În acest moment procesual nu se mai poate pune problema că "nepărtinirea judecătorilor ar putea fi ştirbită" (art. 37, alin. (2) teza a II-a Cod procedură civilă: "Bănuiala se socoteşte legitimă de câte ori se poate presupune că nepărtinirea judecătorilor ar putea fi ştirbită datorită împrejurării pricinii, calităţii părţilor ori vrăjmăşiilor locale.")
Stramutare proces
geco
Buna ziua.
Se poate cere recursul la o alta Curte de apel dintr-un judet diferit de al Tribunalului in care s-a judecat pe fond?Unde se face o eventuala ... (vezi toată discuția)