Bunica mea are 2 copii, unul a decedat in urma cu 2 ani si unul este dornic sa obtina casa in care locuieste bunica impreuna cu nepotii ei(nepotii fiind din partea copilului decedat), cel de-al doilea copil sustine faptul ca doreste sa obtina casa dupa moartea mamei sale(respectiv bunica mea), ce sanse ar avea acesta sa obtina aceasta casa daca bunica ar face contract de vanzare-cumparare(cu uzufruct ca actul sa intre in viguare dupa moartea ei) cu nepotii ei?Cum ar trebui sa procedeze nepotii ei ca dupa moartea bunicii acesta sa nu obtina casa prin instanta avand in vedere faptul ca aceasta este dorinta buncii in depline facultati mintale?
Casa este bun propriu al bunicii sau a fost si a bunicului(este decedat?)Dati mai multe amanunte. Daca este bun propriu poate face contract de intretinere cu uzufruct viager pentru nepoti ,daca nu , trebuie facuta succesiunea dupa bunicul, bunica avand in acest caz 1/2 partea ei+1/3 din partea bunicului,iar cei doi frati cate 1/3 din partea bunicului. In acest caz poate instraina doar partea ei, fratele in viata avand parte din casa dupa bunicul, nu puteti sa-l excludeti total dar puteti sa-i platiti sulta dupa decesul bunicii, asta daca nu va da in judecata si cere el casa si va plateste sulta.
Cota soţului supravieţuitor (în concurs cu descendenţii) nu este de 1/3, ci de 1/4.
Fiul în viaţă nu poate fi înlăturat de la moştenirea mamei sale. Legea stabileşte în favoarea lui rezerva succesorală, căreia nu i se poate aduce atingere. Cu alte cuvinte, bunica poate încheia cu nepoţii orice act, dar, dacă la decesul ei se va dovedi că actul a fost cu titlu gratuit, fiul în viaţă va putea cere rezerva succesorală.
Mai mult, există acte pe care legea le prezumă a fi cu titlu gratuit (transmiterea proprietaţii către un descendent în schimbul întreţinerii sau cu rezerva uzufructului viager sau cu sarcina unei rente viagere), situaţie în care nu reclamantul (fiul în viaţă) ci nepoţii vor fi obligaţi să răstoarne prezumţia de gratuitate făcînd dovada că actul a fost unul cu titlu oneros.
Spuneti-mi o modalitate prin care bunica mea ar putea sa-l dezmosteneasca pe fiul ei fara drept de apel dupa moartea ei?
Ce portita legala exista sa nu poata fii atacat dupa moartea ei?
Nu pot sa cred ca nu exista nicio lege care sa ajute in astfel de cazuri , mai ales ca fiul ei este doar un interesat,nu a ingrijit-o niciodata nici in prezent nu o face.
El isi doreste sa decedeze pentru a-si cere drepturile, legea sustine astfel de oameni?
Care sunt procedurile sa nu se ajunga acolo?
Oricare act care să nu fie cu titlu gratuit. Nu doar scriptic, ci şi faptic. Adică, actul să nu îmbrace forma unuia cu titlu oneros doar pentru a ascunde faptul că este cu titlu gratuit.
Fiul nu poate fi înlăturat de la succesiune. El are o rezervă constînd în jumătate din cota legală, rezervă care nu poate fi atinsă prin acte cu titlu gratuit.
Concret, bunica poate vinde nepoţilor (cu condiţia ca preţul să fie real) sau poate încheia un act de întreţinere (cu condiţia ca întreţinerea să fie prestată efectiv iar nepoţii să poată face dovada întreţinerii cu orice mijloace de probă).
Atat actul de vanzare cumparare cat si plata banilor sa fie reala?
Si daca plata este cash?Ea doreste banii cash din motive personale.
Absolut in prezent este ingrijita de noi in totalitate, de la hrana pana la plata facturilor si tot ceea ce tine de intretinere, mai este nevoie si de un act doveditor in acest sens?Sau cum as putea dovedi acest lucru in instanta?
Dar daca bunica mea initiaza un act de adoptie catre unul din nepotii ei majori?
Se schimba intr-un fel sau altul datele problemei?
Si dupa decizia de adoptie se efectueaza propriu-zis actul de vanzare cumparare la valoarea reala a casei cu banii cash?