Buna ziua,lucrez la o firma de transport ca sofer pe tir. Acum ceva timp mi s-a intamplat ca pe autostrada sa am o explozie la un cauciuc. Dupa ce firma a trimis service-ul sa remedieze problema,in data primirii salariului am observat ca lipseste o suma de bani. Cand am intrebat la firma mi s-a spus ca service-ul a costat 900 de euro iar acea suma imi va fi retinuta din salar. Este corect? Se poate face ceva? Pentru orice intamplare de acest gen mi se retin bani din salar. Indiferent de natura incidentului,fara a fi eu vinovat de pagube.
Astazi mi-am bagat preavizul la firma care lucrez. As dori sa depun la firma o cerere prin care sa imi solicit acei bani inapoi prin cale amiabila iar daca nu este posibil sa depun mai departe la ITM o plangere legata de cazul meu. Credeti ca este bine? Pot rezolva ceva prin acest mod? Daca ati fi dagut sa imi mentionati articolele din legea muncii care incalca drepturile mele ca angajat v-as fi recunoscator.
Si ca urmare,dupa gandirea mea .. Cauciucul este un consumabil,iar firma isi poate recupera paguba.. Plus inca o data din salariul meu.
Este bine cum doriti sa procedati. art.40 C.mun.
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
...
Art. 166 C.mun.
(1) Salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
.......
(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
art.253 C.mun.
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
(3) Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele.
Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Ce poate face?
ADRIANAnutu
Buna ziua ! Sotul meu a lucrat la o firma de paza si protectie pana la 12 decembrie pana si a gasit de lucru la o alta firma mai aproape de casa si in ... (vezi toată discuția)