avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Fisa de aptitudine valabilitate
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Fisa de aptitudine valabilitate

Buna ziua!
Va rog frumos sa ma ajutati in legatura cu fisele de aptitudine de la medicina muncii.
1.Avem un angajat caruia i-am cerut la angajare sa se duca la cabinet de medicina muncii pentru fisa. Cei de acolo i-au eliberat fisa din noiembrie 2012, care a fost ceruta de fostul loc de munca tot de la cabinetul respectiv, spunand ca e valabila un an .
2. Al doilea caz este : angajatul este inscris la cursul de agenti de securitate , la inscriere i se cere fisa medicala, o face la cabinetul de medicina muncii , acelasi cu care avem si noi contract si aduce un exemplar, dupa o luna de la control. Este valabil pentru angajare sau trebuie sa- l mai trimitem si noi inca o data.
3. In situatia in care am inregistrat CIM iar fisa medicala e cu o saptamana mai tarziu ce se mai poate face?
Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:37, 29 Ianuarie 2014
In HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare se mentioneaza modul de efectuare a examenului medical la angajare:
-art.15 Examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru:
a) lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
b) lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detatati in alte locuri de munca ori alte activitati;
c) lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.
-art.16 al.(1) Examenul medical la angajarea in munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevazut in anexa nr. 2, si fisa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevazut in anexa nr. 3.
al.(2) In situa²ia schimbarii locului de munca, lucratorul este obligat sa prezinte copia dosarului medical de la serviciul medical de medicina muncii de la locul sau de munca anterior.
al.(3) Examenul medical la angajarea in munca consta in:
a) anamneza medicala profesionala si neprofesionala si examenul clinic general, conform modelului dosarului medical prevazut in anexa nr. 4;
b) examenele medicale clinice si paraclinice, conform modelului de fisa prevazut in anexa nr. 1.
al.(4) La indicatia medicului de medicina muncii, pentru stabilirea incompatibilitatilor medicale cu riscurile profesionale evaluate, examenul medical la angajarea in munca pentru locurile de munca si activitatile cu expunere la factori de risc profesional cuprinde si examene medicale suplimentare celor prevazute in anexa nr. 1.
al.(5) Rezultatele examenului clinic si ale celorlalte examene medicale se inregistreaza in dosarul medical.
al.(6) Medicul specialist de medicina muncii, in baza fisei de solicitare a examenului medical la angajare, fisei de identificare a factorilor de risc profesional, dosarului medical
si a examenelor medicale efectuate, completeaza fisa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt condi²ionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de munca respectiv.
al.(7) Numai medicul de medicina muncii are dreptul de a efectua examenul medical prevazut la alin. (3).
-art. 17 Fisa de aptitudine care finalizeaza examenul medical la angajarea in munca se completeaza numai de catre medicul specialist de medicina muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator.
-art. 18 Examenul medical de adaptare in munca se efectueaza la indicatia medicului specialist de medicina muncii in prima luna de la angajare si are urmatoarele scopuri:
a) completeaza examenul medical la angajarea in munca, in conditiile concrete noilor locuri de munca (organizarea fiziologica a muncii, a mediului de munca, relatiile om-masina, relatiile psihosociale in cadrul colectivului de munca);
b) ajuta organismul celor angajati sa se adapteze noilor conditii;
c) determina depistarea unor cauze medicale ale neadaptarii la noul loc de munca si recomanda masuri de inlaturare a acestora.

Raspunsurile la intrebarile dvs. se regasesc mai sus.
1. Nu puteti cere unui viitor angajat sa se duca pur si simplu la medicina muncii. Il trimiteti la medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, avand la el fisa de solicitare a examenului medical la angajare si fisa de identificare a factorilor de risc profesional, completate la toate rubricile si semnate/ inregistrate si datate de catre angajator.
Medicul specialist de medicina muncii completeaza fisa de aptitudine, o semneaza, pune parafa si o inregistreaza/ dateaza. Fiind vorba de un alt loc de munca, alta solicitare, alt angajator, alte riscuri profesionale, medicul specialist de medicina muncii intocmeste o alta fisa de aptitudine.
2. Pentru a urma niste cursuri de calificare profesionala sunt identificati anumiti factori de risc profesional, iar pentru a desfasura activitati de securitate si paza in teren (anumite locuri de munca/ posturi de lucru, trasee, etc.) pot fi identificati alti factori de risc. Pentru a urma cursuri, in fisa medicala ceruta, se fac referiri mai mult legate de starea generala de sanatate si referitor la anumite incompatibilitati (inregistrate de medicul de familie) legate de viitoarea activitate. Cand este vorba de angajare, se aplica cele mentionate la punctul 1.
3. Este ilegal sa semnati CIM inainte de a se a face examinarea medicala a viitorului angajat (nu se respecta prevederile Codului muncii). Firma poate fi amendata de catre inspectorii de munca.
La punctul 1 am uitat sa precizez ca fostul loc de munca a fost tot o firma de paza.
In consecinta, la punctul 3, ca sa nu avem probleme cu inspectorii de munca ce mai putem face?
Am gresit , stim acum cum sa facem in continuare, dar vrem sa corectam cumva ce am gresit.
Nu are importanta ca vechiul loc de munca a fost tot o firma de paza. Riscurile profesionale la care se expune lucratorul la noul loc de munca, pot fi diferite, in functie de activitatea de baza a firmei, pe teritoriul careia isi desfasoara activitatea de paza.
Un agent de paza este expus riscurilor profesionala datorate calificarii sale, dar si riscurilor profesionale, specifice, ale firmei/ institutiei publice, etc., pe teritoriul careia isi desfasoara activitatea.
Nu este obligatoriu ca inspectorul de munca sa verifice aspectul legat de data efectuarii examenului medical comparativ cu data angajarii efective si nici sa va aplice o sanctiune daca vede diferenta de data.
Va multumesc pentru raspuns.
Puteti sa-mi spuneti, in cazul in care sunt angajata cu norma intreaga la o firma la care am facut examenul de medicina muncii si ulterior m-am angajat cu norma de 2 ore la o alta firma, in paralel, pe aceeasi functie, ma pot folosi de fisa de aptitudini eliberata la prima firma si pentru a doua? Fac precizarea ca este vorba de munca de birou, deci nu situatii speciale. Din punctul meu de vedere, daca aceasta fisa dovedeste ca sunt apta pentru profesia respectiva, atat timp cat este valabila, ar trebui sa-mi foloseasca si la celalalt loc de munca. Daca am, sa zicem vreo 4 locuri de munca cu timp partial ar trebui sa fac la toate controalele de medicina muncii?
Ultima modificare: Vineri, 6 Septembrie 2013
katrin, utilizator

Alte discuții în legătură

La schimbarea locului de munca trebuie refacute toate analizele pentru fisa de medicina muncii? alina_29 alina_29 Daca dupa 3 luni de la angajare mi s-a incheiat cartea de munca, si doresc sa ma angajez in alta parte in acelasi domeniu, trebuie sa refac toate analizele ... (vezi toată discuția)
Angajare ImolaSzilagyi ImolaSzilagyi Buna ziua! As avea si eu o intrebare. Imi puteti sa.mi ziceti va rog pana ce perioada este valabil avizul de la medicina muncii? si la o noua angajare sunt ... (vezi toată discuția)
Adeverinta medicala eliberata de medicul de familie voinea severica constantin voinea severica constantin cat este valabila adeverinta medicala eliberata de medicul de faminie -apt pentru munca. unde este reglementat? (vezi toată discuția)