avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Insolventa

Buna ziua,
cit la % din datoriile unei societati vin acceptate la plata, intr-un program de reorganizare?
Sume neincasate pot fi compensate cu datorii catre banca?
Datorii cumulate in perioada insolventii,se sting in cazu-l falimentului?
Persoane ce au lucrat si au adus pagube societatii, pot fi ,,declarate,, resposabile de situatie?

MULTUMESC.
Cel mai recent răspuns: PlanReorganizare , utilizator 12:10, 11 Septembrie 2013
Buna ziua !

Datoriile anterioare insolventei se impart in mai multe categorii : garantate( cu diverse bunuri, sau catre buget), salariale( daca sunt salarii neplatite ) sau chirografare ( negarantate, cum e cazul celor mai multi furnizori ). Creantele garantate si salariale se achita in procent de 100%, iar cele chirografare pot fi diminuate in diverse procente, mergand chiar pana la anularea lor totala, daca se demonstreaza prin plan ca achitarea lor cu 100% nu poate fi sustinuta prin reorganizare !
Datoriile acumulate in perioada de insolventa au prioritate in cazul falimentului.
Sumele neincasate nu pot fi compensate cu datorii bancare ( cu nici un fel de datorii, de altfel), ci raman in sarcina administratorului judiciar de a face toate demersurile legale pentru a le incasa.
Persoanele care au adus pagube societatii pot fi trase la raspundere pe cale legala pentru recuperarea prejudiciului, dar nu pot fi facute singurele responsabile de situatia prezenta. Pana la urma, administratorul firmei, in momentul cand constata existenta unui prejudiciu adus de angajati, este raspunzator de atragerea raspunderii lor, iar daca nu a facut acest lucru este la fel de responsabil ca si persoanele vinovate...
Buna ziua,
am avut 3 camioane achizitionate in sistem de leasing, care au fost returnate la banca de leasing, in cazu-l vinzarii acestor camioane de catre banca, la un pret inferior valorarii reale a vehicolului, banca de leasing, mai poate factura diferenta,catre societate fiind in insolventa?
Avansu-l care a fost platit catre banca de leasing, ma ajuta sa acoper datoria catre ei, in cazul unei contestatii, confirm ca, camioanele au fost returnate pe cale amiabila, fara probleme, iar vehicolele in perfecta stare, prctic aproape noi.
Casa mea de proprietate, am trecut-o ca fiind sediul coietatii, inregistrind-o chiar pe societate, mai pot face ceva pina l-a voatrea planului de reorganizare, confirm ca, societatea are 2 linii de credit de 110000eur, dar mai sint de incasat 100000eur din tva extern, suma pe care banca nu o i-a in considerare datorita faptului ca ajunge foarete greu.

Multumesc.
Conducatorul auta, care l-am avut angajat, mi-a produs o paguba de 15000eur,amenda 4800eur + vinzarea cu cardul de motorina a unei cantitati impresionante de combustibil, inainte de a pleca in vacanta catre Romania, in acest moment sint total blocat neavind posibilitatea de a-mi plati facturile de motorina si autostrazi.
Ce sfat imi puteti da? Este direct raspunzator, fata de situatia creata, tinind cont ca sint in insolventa si pe 30septembrie ar trebui sa se voteze planul de reorganizare? Administratorul judiciar poate sa faca ceva?

Multumesc.
Daca pe 30 septembrie se va vota planul de reorganizare, inteleg ca deja aveti tabelul definitiv al creditorilor, sunteti intr-un stadiu destul de avansat cu insolventa.
Verificati cu ce suma este inscrisa societatea de leasing in acest tabel. Daca suma vanzarii camioanelor este inferioara acestei sume, vi se va cere si diferenta, fiti sigur.Avansul nu are nici o treaba in aceasta situatie, a contat doar la stabilirea valorii de finantare la momentul semnarii contractului de leasing. Nu conteaza starea autovehiculelor, conteaza doar cu cat se vand si cat trebuie sa dati societatii de leasing. Diferenta, asa cum am spus, va ramane de plata prin programul de plata a creantelor.
Si in cazul bancilor, suma pe care le-o datorati este trecuta in tabel, la care se mai adauga permanent dobanda la zi si penalitati(probabil). Suma pe care o veti incasa din TVA extern, daca nu v-au luat-o in considerare la incheierea contractului liniei de credit( ca si garantie), nu au cum sa o mai ia acum ... TVA-ul va intra in cont si va fi redistribuit asa cum a fost prevazut in plan, sau daca suma n-a fost prinsa in plan, va veti plati datorii curente.
Despre angajat, nu stiu ce sa spun exact, pentru ca nu stiu cand s-au intamplat acestea. Normal, trebuie facuta cercetare disciplinara, referat de imputare a sumelor si daca credeti ca e cazul, chiar plangere penala. Dar daca astea s-au intamplat mult timp in urma si nu i-ati facut cercetarea disciplinara cand s-a intamplat, el intre timp nemaifiind angajatul dvs., cred ca e tardiv. Aici discutati cu administratorul judiciar, oricum e caz de imputare a sumei si de recuperare de la el, deci e atributia administratorului.
Daca acum casa dvs. apare in patrimoniul societatii si nu e gajata nicaieri, e ok. Doar in caz de faliment va fi scoasa la vanzare, dar atat timp cat sunteti in reorganizare nu poate fi executata de nimeni.
Va multumesc foarte mult, pentru promtitudine si calitatea raspunsului,
confirm ca, conducatorul auto este, sau mai bine spus, a fost angajat al societatii. pina l-a data de 10/08/2013, fiind angajat in data de 08/04/2013.

Alte discuții în legătură

Contestatie plan de reorganizare laura-jurist laura-jurist buna ziua in cazul unui plan de reorganizare confirmat de catre instanta, prin care au fost eliminate din plan creantele chirografare, se mai poate face ... (vezi toată discuția)
Persistenta sechestru anjinsan anjinsan Buna Ziua, In cadrul unei proceduri de executare silita infiinteaza un sechestru executional asupra unor bunuri ale unui debitor. Inainte de a se trece la ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale/insolventa/reorganizare/faliment/recuperare creante! Mb2122 Mb2122 Buna seara! Am castigat prin proces cu firma la care am lucrat drepturile salariale pana la data reincadrarii efective. Pana la judecarea recursului (facut de ... (vezi toată discuția)