Buna ziua,
cit la % din datoriile unei societati vin acceptate la plata, intr-un program de reorganizare?
Sume neincasate pot fi compensate cu datorii catre banca?
Datorii cumulate in perioada insolventii,se sting in cazu-l falimentului?
Persoane ce au lucrat si au adus pagube societatii, pot fi ,,declarate,, resposabile de situatie?
Creantele salariale ( si cele bugetare ) nu pot fi defavorizate.
Creantele garantate pot fi diminuate, dar e bine sa se negocieze inainte cu acesti creditori, pentru a nu da vot negativ la planul de reorganziare.Daca se face reevaluarea garantiilor (si se constata ca sunt sub valoarea din contractul de garantie) , daca se prezinta o analiza comparativa reorganizare-faliment ( la faliment este posibil ca valorificarea bunurilor sa fie sub valoarea lor de garantie si chiar de piata ...), se poate negocia cu creditorii garantati inscrierea unei creante mai mici. Dar, repet, asigurati-va ca aveti acceptul lor mai inainte de asta.
Cat despre compensare, daca banca va da acordul, e in regula. Dar in practica nu stiu sa fie realizabile asemenea compensari cu banca.
1. "Creantele salariale ( si cele bugetare ) nu pot fi defavorizate."
Exista text de lege care sa iti interzica defavorizarea acestor doua categorii de creante?
2. "Creantele garantate pot fi diminuate, dar e bine sa se negocieze inainte cu acesti creditori, pentru a nu da vot negativ la planul de reorganziare.Daca se face reevaluarea garantiilor (si se constata ca sunt sub valoarea din contractul de garantie) , daca se prezinta o analiza comparativa reorganizare-faliment ( la faliment este posibil ca valorificarea bunurilor sa fie sub valoarea lor de garantie si chiar de piata ...), se poate negocia cu creditorii garantati inscrierea unei creante mai mici. Dar, repet, asigurati-va ca aveti acceptul lor mai inainte de asta."
Am vazut situatii in care planul de reorganizare a fost votat de Adunarea creditorilor si confirmat de sindic, fara a avea votul favorabil din partea creditorilor garantati. Motivul nemultumirii acestor creditori a fost diminuarea creantelor sale pana la valoarea evaluata a bunurilor afectate de garantii, conform raportului de evaluare intocmit in conditiile art. 41 alin. (2). Cu toate acestea instanta a apreciat ca, creantele acestei categorii de creditori este supusa unui tratament corect si echitabil avand in vedere ca prin reorganizare creditorii respectivi nu primesc mai putin decat ar fi primit in cazul falimentului.
De asemenea, am vazut situatii in care creantele salariale erau diminuate pana la 0 si cu toate acestea planul a fost votat de catre aceasta categorie de creditori.
3. "Cat despre compensare, daca banca va da acordul, e in regula. Dar in practica nu stiu sa fie realizabile asemenea compensari cu banca."
Scontarea unui bilet la ordin in cadrul procedurii de reorganizare nu poate fi interpretata ca o compensare intre debitor si banca cu creante detinute de catre debitor impotriva unui tert?
Modul cum este gandit un plan de reorganizare, cu sanse reale de punere in practica si mai ales cu sanse reale de a fi aprobat de creditori, este ca mersul pe sarma.
Sigur ca putem defavoriza orice creanta la urma-urmei, prin prisma terorii falimentului, dar daca dorim reorganizare si pastrarea relatiilor cu creditorii nostri ( si mai ales cu unii salariati!), mi se pare corect sa ne asiguram de cei care vor vota planul.Mi se mai pare putin probabil sa treaca un plan in care toata lumea are creante defavorizate, mai ales ca se face analiza separata din acest punct de vedere. Daca toate categoriile se demonstreaza ca nu au cum sa primeasca mai mult decat la faliment, intrebarea fireasca e de ce nu se cere direct falimentul ?!?
Cat despre compensare... Sa vad daca am inteles : avem un bilet la ordin de la un tert si vrem sa il giram catre banca, sau cum ? Daca da, care va fi contul in care vor intra banii ? Banca va vira banii in alt cont decat cel al societatii ?!? Daca e tot contul societatii noastre, atunci vorbim de o decontare pe fluxul firesc al instrumentului, iar in momentul in care banii ne intra in cont, banca isi va lua datoria automat, sau cu acordul nostru. Si atunci, unde mai e compensarea ? E o incasare pe cont si o plata a datoriei catre banca, sau e altceva? Cel putin asa vad eu lucrurile, daca se poate si altfel, va rog sa ma luminati, chiar ma intereseaza aspectul !
O zi buna va doresc !