avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Raspuns inspectie judiciara
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Raspuns inspectie judiciara

Daca justitiabilul depune o plangere la CSM privind incalcarea legii 303/2004 de catre un magistrat,iar CSM va trimite inspectia judiciara spre cercetare,in cat timp poate primi raspuns justitiabilul? Exista un termen prevazut de lege in care CSM sa-i raspunda persoanei care a sesizat inspectia judiciara?
Cel mai recent răspuns: danaa1 , utilizator 07:36, 30 August 2013
Dispoziţiile aplicabile pentru întocmirea şi comunicarea răspunsului sunt cele cuprinse în Ordonanţa nr. 27/30 ianuarie 2002, aprobată prin Legea nr. 233/23 aprilie 2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor.
Potrivit dispoziţiilor art. 8 alin.1 din actul normativ menţionat ” autorităţile şi instituţiile publice sesizate au obligaţia să comunice petiţionarului în termen de 30 de zile de la data înregistrării petiţiei, răspunsul, indiferent dacă soluţia este favorabilă sau nefavorabilă.”
În situaţia în care petiţiile sunt transmise de la alte autorităţi sau instituţii publice, termenul de 30 de zile curge, potrivit dispoziţiilor art. 8 alin. 2 din aceeaşi lege, de la data înregistrării petiţiei la autoritatea sau instituţia publică competentă.
În temeiul considerentelor legale menţionate, Consiliul Superior al Magistraturii, ca instituţie publică, are obligaţia de a comunica răspunsul , în termen de 30 de zile de la data înregistrării petiţiei, persoanei care formulează o sesizare.
Termenul de 30 de zile poate prelungit cu cel mult 15 zile de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, atunci când aspectele sesizate prin petiţie necesită o cercetare mai amănunţită.
Dacă până la comunicarea răspunsului petiţionarul formulează un alt memoriu cu acelaşi conţinut pe care îl adresează Consiliul Superior al Magistraturii sau altei instituţii ori autorităţi publice şi care este remis spre competentă soluţionare celui dintâi, se va întocmi un singur răspuns ce va face referire la toate petiţiile primite.
Asa credeam si eu,stiam ca in 30 zile trebuie sa primesc raspuns,insa cineva mi-a spus ca ordonanta 27/30 ianuarie 2002 privind solutionarea petitiilor se refera doar la institutiile publiceca: politie,primarie,ITM, AJOFM,etc nu si la cele din justitie precum solutionarea cercetarilor de catre CSM prin inspectia judiciara.

Care este pana la urma adevarul? Are si CSM si inspectia judiciara un termen de a da un raspuns petitionarilor care a sesizat CSM privind abaterea magistratilor? Care e acel termen sigur legal?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz de a raspunde la o petitie de catre csm db03uie db03uie Am formulat doua petitii catre CSM privitor la modul in care au fost solutionate doua dosare, unul de catre parchet si altul de catre o instanta de judecata si ... (vezi toată discuția)
Sesizare consiliul superior al magistraturii Nina1 Nina1 Am depus sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii impotriva unui magistrat. Care este procedura? CSM analizeaza aspectele prezentate in sesizare? Va ... (vezi toată discuția)
Reclamatie la primarie ion.escu ion.escu Va salut! Am depus la primarie o cerere la registratura, am numar de inregistrare. Care este perioada de timp dupa care legal trebuie sa primesc raspuns, de ... (vezi toată discuția)