avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Plata in euro in Romania
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Plata in euro in Romania

Buna seara,
As dori sa ma sfatuiti asupra unui fapt: Vrem sa cumparam o masina de transport lemn.O firma din Cluj imi aduce masina din Germania. Factura o face in euro cu TVA (mentionand si echivalent in lei). Pot sa fac plata in euro? (avand in vedere ca amandoua firmele sunt din Romania). Multumesc
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 23:38, 29 August 2013
NU, in principiu.
Ultima modificare: Joi, 29 August 2013
trandafir2, moderator
Chiar daca este operatiune ocazionala? Furnizorul din Cluj insista asupra platii in euro. N-as putea sa ma incadrez intruna din exceptiile din anexa2 din Regulamentu 4/2005 al BNR ?
Ocazionalul este la persoane fizice.
In care exceptie? Dvoasta la care v-ati gandit?

P.S. chiar sunt curios la ce litera va referiti.
Ultima modificare: Joi, 29 August 2013
trandafir2, moderator
Niciuna nu prezinta concret cazul. Nu cunosc obiectul de activitate al firmei care face achizitia din Germania (s-ar putea ca ei sa se incadreze la lit a ), iar acestia, ma repet, insista asupra emiterii facturii si platii in euro. Nu mi se pare corect, de aceea vroiam sa ma sfatuiasca cineva in cunostinta de cauza, poate am omis sau interpretat gresit legea. Vreau sa fac o operatiune corecta. Multumesc.
ade31 a scris:

Niciuna nu prezinta concret cazul.

Nu prezinta, pentru ca nu se incadreaza.

In opinia mea nu se poate, dar totusi fiind vorba de sume mari, puteti sa va consultati si cu ei sa vedeti pe ce lege isi bazeaza solicitarea.
Firma respectiva poate sa incaseze de la dvoastra in lei (caci suntem in Romania si conform art 3 : Plăţile, încasările, transferurile şi orice alte asemenea operaţiuni care decurg din vânzări de bunuri şi prestări de servicii între rezidenţi, indiferent de raportul juridic care le reglementează, se realizează numai în moneda naţională (leu) ... si apoi sa isi faca schimbul valutar in banca si sa plece cu euro in Germania sa aduca alt camion.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata facturilor in euro. niko 94 niko 94 Administratorul vrea sa plateasca facturile primite de la furnizorii din Romania in euro, facturile primite sunt in lei. Se poate plati in euro daca facturile ... (vezi toată discuția)
Cum este corect factura din ue + chitanta sau .. icoman icoman Buna ziua. Cumparaturile pe persoana juridica din alta tara din UE ( aprovizionare cu marfa) fara TVA (inreg in Reg Intracomunitar, platitoare TVA - la ... (vezi toată discuția)
Diferente de curs valutar Cristina.P Cristina.P Ajutati-ma va rog mult in privinta facturarii diferentelor de curs valutar. Concret m-ar interesa daca am voie sa calculez si in ce conditii, daca este ... (vezi toată discuția)