in cazul in care sotia are mostenire casa de la parinti si sotul face o datorie la banca fara sa stie sotia, ea nu a semnat nimic si sotul nu mai plateste banca, este posibil sa ii ia casa sotiei, banca?
Art. 351. - Soții răspund cu bunurile comune pentru:
a) obligațiile născute în legătură cu conservarea, administrarea sau dobândirea bunurilor comune;
b) obligațiile pe care le-au contractat împreună; c) obligațiile asumate de oricare dintre soți pentru acoperirea cheltuielilor obișnuite ale căsătoriei;
d) repararea prejudiciului cauzat prin însușirea, de către unul dintre soți, a bunurilor aparținând unui terț, în măsura în care, prin aceasta, au sporit bunurile comune ale soților.
Răspunderea subsidiară pentru datoriile comune
Art. 352. - (1) În măsura în care obligațiile comune nu au fost acoperite prin urmărirea bunurilor comune, soții răspund solidar, cu bunurile proprii. În acest caz, cel care a plătit datoria comună se subrogă în drepturile creditorului pentru ceea ce a suportat peste cota-parte ce i-ar reveni din comunitate dacă lichidarea s-ar face la data plății datoriei
(2) Soțul care a plătit datoria comună în condițiile alin. (1) are un drept de retenție asupra bunurilor celuilalt soț până la acoperirea integrală a creanțelor pe care acestai le datorează.
Deci, dacă datoria contractată de soţ poate fi încadrată în obligaţiile prevăzute la ar.351 lit.b), iar bunurile comune nu sunt îndestulătoare pentru acoperirea creanţei, creditorii pot urmări bunurile proprii ale oricăruia dintre soţi, conform art.352.
Cu alte cuvinte, totul depinde de destinaţia împrumutului contractat de soţ.
Creditorul trebuie sa mai si dovedeasca ca sotii au tocat banii la comun ... dar dupa cum sotia habar nu a avut de acel imprumut, putin probabil ca au cheltuit banii impreuna.
Pasiv partaj
TheThunder49
Bună seară! Am și eu următoarea nedumerie:
A și B căsătoriți. A (în timpul căsătoriei) contractează două credite de nevoi personale. La partajul ... (vezi toată discuția)