carmenfatu70 a scris:
...am cerut asociatiei de proprietari sa ne diminueze cheltuielile de asociatie pentru locatari, deoarece aceasta nu ne mai ofera aceleasi servicii
Sa ne lamurim. Sunteti sau nu constituiti in asociatie de proprietari?
Daca sunteti constituiti in asociatie de proprietari, sunteti membri ai acesteia si aveti toate drepturile si obligatiile prevazute de legislatie.
Conform legii 230/2007 si HG 1588/2007, proprietarii aleg in adunarea generala organele de conducere (presedinte, comitet, cenzori). Conform legislatiei proprietarii (adica dumneavoastra) aveti dreptul sa candidati si sa fiti alesi in comitet, presedinte, cenzori.
Adica dumneavoastra va conduceti asociatia, dumneavoastra proprietarii, dumnreavoastra personal daca va aleg vecinii sau vecinii pe care i-ati ales dumneavoastra. Iar asa cum prevede legislatia comitetul executiv (dumneavoastra sau cei pe care i-ati ales) poate angaja persoanal (administrator, casier, contabil, femei de servici, instalator, ingrijitor...). Legea spune ca poate sa angajeze dar nu este obligatoriu.
Asa ca puteti sa munciti in asociatie, sa o conduceti, sa o administrati, sa repartizati cheltuielile, sa faceti reparatiile... fara sa fiti platit, adica daca vreti puteti face munca voluntara in folosul tuturor vecinilor.
Faptul ca tabelul prin care solicitati cuiva sa se diminuieze cheltuielile are "semnatura tuturor" este bine in sensul ca sunteti uniti dar nu va cunoasteti drepturile. Administratorul este o persoana angajata de dumneavoastra si trebuie platit conform contractului incheiat cu acesta. In functie de activitate, presedintele asociatiei poate discuta si negocia salariul cu administratorul ca si cu oricare alt salariat.
Formularea din final este iar defectuasa deoarece vreti sa renuntati la "serviciile asociatiei" ca si cum asociatia ar fi o firma de curatenie la care vreti sa renuntati, sau o firma de orice alte servicii.
Trebuie sa intelegeti ca asociatia sunteti dumneavoastra proprietarii si nu altcineva.
Poate ca vreti sa diminuati salariul administratorului, a casierului, a femeii de serviciu... si asta se poate dar discutati cu cei pe care i-ati ales sa analizeze aceasta posibilitate in functie de munca, de contractele deja incheiate cu salariatii...