Am divortat in urma cu citiva ani,dar nu am facut partajul.As dori sa stiu cum se calculeaza taxa de partaj in situatia in care eu si fostul sot ne-am inteles ce-i revine fiecaruia,cu alte cuvinte,am incheiat o CONVENTIE DE PARTAJARE A BUNURILOR INTRE SOTI.In aceasta situatie se calculeaza un procent din valoarea bunurilor partajate sau exista o taxa fixa ?
Multumesc anticipat pentru raspuns.:)
Buna ziua,
Taxa judiciara este de 3% din valoarea bunurilor.
Va sfatuiesc sa nu introduceti in masa partajabila bunurile mobile.
Pentru bunurile imobile se poate merge si la notar si acolo se poate afla o taxa.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Scuzati-ma,revin:se calculeaza 3% din valoarea bunurilor,chiar daca noi am incheiat o tranzactie (adica indiferent daca ne-am inteles sau nu ne-am inteles asupra a ce ne revine fiecaruia?)
OUG 80/2013
Art. 5. - (1) Cererile in materia partajului judiciar se taxeaza astfel:
a) stabilirea bunurilor supuse impartelii - 3% din valoarea acestora;
Art. 11. - (1) Alte categorii de cereri se taxeaza dupa cum urmeaza:
a) cereri prin care partile solicita instantei pronuntarea unei hotarari care sa consfinteasca intelegerea partilor, inclusiv cand este rezultata din acordul de mediere - 20 lei; In cazul in care intelegerea sau acordul de mediere are ca obiect partajul, la taxa fixa se adauga 50% din valoarea taxei calculate potrivit art. 5;
Asta in instanta daca aveti un acord de mediere.
Puteti merge si la notar, va calculeaza la valoarea de grila a imobilului.
Daca e vb de bunuri mobile, n-ar trebui sa mergeti nicaieri, faceti un act intre dvs cu martori.