avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Poate cineva primi si indemnizatie de insotitor si ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Poate cineva primi si indemnizatie de insotitor si indemnizatie de handicap ?

Buna ziua,
Va rog frumos sa-mi raspundeti la o intrebare. Sora mea este bolnava de schizofrenie (o forma foarte grava, o pazim cu randul), este pensionara, incadrata in grupa celor cu handicap grav si primeste o pensie de asigurari sociale (403 lei) si o indemnizatie pentru insotitor (587 lei). Nu ne ajung banii (platim foarte mult si o femeie care o ingrijeste) si ma intrebam daca nu i-am putea suplimenta veniturile cu o indemnizatie de handicap. Dar nu stiu daca e posibil sa o primeasca, in conditiile cand are si indemnizatie de insotitor. Daca este totusi posibil, va rog frumos sa-mi spuneti cui sa ma adresez ca sa obtinem respectiva indemnizatie. Medicului expert al asigurarilor sociale sau cui ?
Va multumesc frumos pentru raspuns,
Monica Sandu
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:43, 31 August 2013
Nu e clar ceea ce spunati. Banuiesc ca sora dvs. primeste de la casa judeteana de pensii pensie de invaliditate gr.I ( care e constituita din pensie + indemnizatie de insotitor).
Pentru a beneficia de asa zisa "pensie" de handicap trebuie sa ii faceti un dosar ( care cuprinde referatul medicului specialist + iesiri din spital, scrisoarea medicului de fam., copie BI, copie cupon pensie - mergeti la Directia pentru Protectia persoanelor cu Handicap si va lamuresc cei de acolo). In urma prezentarii in fata comisiei poate fi incadrata in grad de handicap si apoi sa beneficieze de o indemnizatie de handicap.
1. Indemnizatia de handicap poate fi cumulata cu pensia de invaliditate.

2. Persoana in cauza poate beneficia si de indemnizatie de insotitor, impreuna cu pensia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La ce pensie are dreptul matusa mea daca are un stagiu de cotizare de 14 ani 2 luni si 6 zile ? kitten53 kitten53 Buna ziua, Ma scuzati ca va deranjez, am o matusa pensionata pe caz de boala (destul de grav, schizofrenie), ea totusi n-a fost intotdeauna asa si a apucat sa ... (vezi toată discuția)
un bolnav cu schizofrenie are dreptul la un insotitor? ganditor ganditor sora unei cunostinte este diagnosticata cu schizofrenie este pensionata de boala ,necesita ingrijire pentru a urma tratamentul va rog sa imi spuneti are ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate pentru persoane incadrate in grad de handicap dritaS dritaS Buna ziua, Ieri am stat de vorba cu cineva a carei fice este incadrata cu handicap grad I (schizofrenie) si mi-a spus ca de curand i-a intocmit dosar pentru ... (vezi toată discuția)