cum se numeste legea si ce articol trebuie invocat in cazul doresc sa primesc despagubirea pentru o parcela pe care comunistii au construit un bloc de locuinte?
Eu cred că e cam tîrziu. Legea nr.10/2001 a suferit mai multe modificări, în sensul prelungirii termenului de depunere a cererilor de restituire, dar acel termen a expirat cu mulţi ani în urmă, iar Legea 165/2013 nu conţine, după ştiinţa mea, norme care să permită introducerea unei astfel de cereri, ci doar norme cu privire la soluţionarea cererilor existente la data intrării ei în vigoare:
Art. 4. - Dispozitiile prezentei legi se aplica cererilor formulate si depuse, in termen legal, la entitatile investite de lege, nesolutionate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, cauzelor in materia restituirii imobilelor preluate abuziv, aflate pe rolul instantelor, precum si cauzelor aflate pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului suspendate in temeiul Hotararii-pilot din 12 octombrie 2010, pronuntata in Cauza Maria Atanasiu si altii impotriva Romaniei, la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
Iar o cerere pe dreptul comun, introdusă la această dată, va fi respinsă ca inadmisibilă atîta vreme cît nu aţi uzat de prevederile legii speciale (L.10/2001).