Cunosc un caz in care ingrijitoarea (in aceasta situatie, mama) unui copil diagnosticat cu sindrom Down a primit salariu pana la un moment dat iar de atunci (cred ca e vorba de cativa ani-2 sau 3) i s-a taiat acest salariu. Nu inteleg de ce, daca aceasta boala este extrem de grava si pacientii necesita pe cineva care sa-i ingrijeasca in permanenta. Intrebarea mea: este legal asa ceva? Si daca nu, ce se poate face in acest sens? Multumesc anticipat.
Dna in cauza trebuie sa se adreseze comisiei de expertiza medicala pentru persoane cu handicap. In baza documentelor medicale pe care le detine si analizarea stadiului afectiunii se face incadrarea afectiunii si eventual eliberarea de certificat/decizie de incadrare in grad de handicap. Acest document se depune la serviciul specializat din primarie in vederea intocmirii dosarului in baza caruia se poate beneficia de facilitatile fiscale prevazute de Legea 448/2006 republicata.
Mie nu prea-mi vine sa cred ca un copil cu sindrom Down a ramas in afara sistemului.De regula, incadrarea pentru acest tip de afectiune e gradul grav cu insotitor.Trebuie sa fie o greseala la mijloc sau poate nu aveti dvs toate informatiile.
Din cate am aflat eu, are toate documentele in buna regula, problema nu e ca a ramas in afara sistemului, ci ca au exclus ingrijitorul. Adica cei de la asistenta sociala i-au zis mamei sale direct ca nu au bani si pt ingrijitor, doar pt bolnav. Copilul are 12 ani si primeste 600 RON dar nu stiu daca e tocmai legal si corect ca un bolnav atat de grav sa nu dispuna si de ingrijitor... mai ales ca in urma cu niste ani dispunea... Astept si alte raspunsuri.
(4) Părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului cu handicap grav, adulţii cu handicap grav ori reprezentanţii legali ai acestora, cu excepţia celor cu handicap vizual grav, pot opta între asistent personal şi primirea unei indemnizaţii lunare.
Puteti sa asteptati cate raspunsuri doriti...pana se va potrivi unul cu ceea ce doriti dvs.Ceea ce n-o sa sa intample.:)
Potrivit articolului pe care l-am postat mai sus, parintii pot opta intre a fi insotitori(asistent personal) sau a primi indemnizatia de 600 lei. Ca insotitor, parintele cu toate ca ramane in mana cu acelasi venit ca si cel obtinut din indemnizatie, are avantajul de-a avea un contract individual de munca cu primaria in raza careia isi are domiciliul.Din acest CIM decurg cate cele avantaje(vechime, asigurare de sanatate, indemnizatai de somaj, etc..)Sunt situatii in care primaria nu-si poate permite sa achite aceste contributii la bugetul de stat, ca urmare nu poate incheia CIM cu parintele respectiv. De aceea ramane optiunea ca parintele sa primeasca exact aceeasi suma de bani in mana, dar fara sa se mai numeasca asistent personal.Cu banii obtinuti cu titlu de indemnizatie parintele poate opta pentru a-si ingriji singur copilul sau a plati pe cineva s-o faca in locul lui....
Da, inteleg. Mama acestui copil evident ca NU a optat pt indemnizatie, ci isi dorea vechime, asigurare etc. Asistentul social probabil i-a spus ca Primaria nu poate sa sustina CIM dar bine ca pot sa faca discoteca etc etc din bani publici! Pt asta au bani! NU o sa mai astept alte raspunsuri si oricum nu am vrut ca ele sa corespunda dorintelor mele, poate, dorintelor mele pt alte persoane (cum am mai spus, NU eu sunt in cauza), dar vad ca asta-i deja un sentiment complet strain pt unii...