Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti daca la desfiintarea postului, firma este obligata sa ofere posturi alternative conform pregatirii angajatului, in preaviz? daca nu sunt alte posturi disponibile, trebuie sa mentioneze acest lucru in scris, in preaviz? Daca are aceasta obligativitate, va rog sa-mi spuneti daca am sanse sa castig un eventual proces cu aceasta?
Multumesc
În cazul desfacerii contractului individual de muncă, în temeiul art. 65 din Codul muncii, angajatorul nu are obligaţia de a oferi un loc de muncă salariatului concediat.
In practica uzitata de catre angajatori, instiintarea de preaviz cuprinde si mentiunea daca exista sau nu locuri vacante.
Cazurile in care angajatorii au o astfel de obligatie sunt mentionate in art.64 C.mun., si anume:
Art. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
....
Decizie de concediere
lalar
In conditiile concedierii din motive care nu tin de persoana salariatului, respectiv desfiintarea postului, este obligat angajatorul sa comunice in decizia de ... (vezi toată discuția)