avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical pentru ingrijire copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical pentru ingrijire copil

Buna dimineata,
In data de 26aug 2013 am revenit la serviciu dupa ce am fost suspendata 12 luni. Mentionez lucrez intr-o institutie publica si am fost suspendata conform lg 188. In data de 02 septembrie copilul mic se 3 ani a fost internat in spital. Intrebarea mea este daca pot primi concediu medical pentru ingrijirea lui avand in vedere suspendarea de care am beneficiat. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:23, 2 Septembrie 2013
Potrivit Legii nr.188/1999:
Art. 95. - (1) Raportul de serviciu se suspendă la iniţiativa funcţionarului public în următoarele situaţii:
.....
b) concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
......
(3) Cererea de suspendare a raportului de serviciu se face în scris, cu cel puţin 15 zile calendaristice înainte de data când se solicită suspendarea, cu excepţia situaţiei prevăzute la alin. (1) lit. e), când cererea de suspendare se face cu 48 de ore înainte de declanşarea grevei.
(4) Suspendarea raportului de serviciu se constată în cazurile prevăzute la alin. (1) şi la art. 94 alin. (1), precum şi în alte cazuri reglementate prin legi speciale, respectiv se aprobă în cazul prevăzut la alin. (2), prin act administrativ al persoanei care are competenţa numirii în funcţia publică.
(5) Dispoziţiile art. 94 alin. (2) se aplică în mod corespunzător şi pentru cazurile prevăzute la alin. (1) şi (2).

OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate prevede :

Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.

Art. 26. - (1) Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, pânã la împlinirea vârstei de 18 ani.
(2) Indemnizaţia prevãzutã la alin. (1) se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

Art. 27. - (1) Beneficiazã de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre pãrinţi, dacã solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevãzute la art. 7.
(2) Beneficiazã de aceleaşi drepturi, dacã îndeplineşte condiţiile cerute de prezenta ordonanţã de urgenţã pentru acordarea acestora, şi asiguratul care, în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, cãruia i s-au încredinţat copii în vederea adopţiei sau i-au fost daţi în plasament.

Art. 28. - Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afecţiuni intercurente pânã la împlinirea vârstei de 18 ani se acordã pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie şi a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis în condiţiile legii, dupã caz.

Art. 29. - Durata de acordare a indemnizaţiei prevãzute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilitã de medicul curant, iar dupã depãşirea termenului de 90 de zile, de cãtre medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurãrilor sociale.

Perioada de CCC este considerata stagiu de cotizare la sanatate, plata contributiei facandu-se de catre stat.

Asadar, aveti dreptul la un astfel de concedu medical.
Multumesc pt raspuns, dar am uitat sa fac unele precizari: deci din 19/08/2012 si pana in 01/08/2013 am fost suspendata din functia publica. Din 01/08/2013 pana in data de 26//08/2013 cand am fost repusa in functie m-am aflat in concediu fara plata; deci eu doar o saptamana (26/08/2013 si pana in 02/09/2013) am fost la servici si am cotizat. Atunci beneficiez de concediu? Si cele 3 sapatamani fara plata sunt considerate la stagiu? Multumesc
Imi spuneti va rog si ce inseamna "perioada de CCC" ???
1. Concediile fara plata nu sunt stagii de cotizare la sanatate deoarece pentru aceste perioade nu a fost platita contributia legala.

2. CCC = concediu pentru crestere copil pana la 1 an sau 2 ani (sau 3 ani in cazul copilului cu handicap).

3. - Perioada de CCC este stagiu de cotizare la sanatate, plata contributiilor facandu-se de la buget de catre Agentia Judeteala pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS).
- Prezentati angajatorului o adeverinta de la AJPIS cu indemnizatia incasata in ultimele 6 luni de CCC.
Ultima modificare: Luni, 2 Septembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Raluca_lucia a scris:

...... Atunci beneficiez de concediu? Si cele 3 sapatamani fara plata sunt considerate la stagiu? Multumesc


Nu are nicio relevanta ca ati avut suspendat raportul de serviciu in perioada 01/08/2013 - 26//08/2013.
Potrivit actului normativ invocat mai sus, pentru a beneficia de un astfel de concediu trebuie sa aveti un stagiu minim de cotizare de o lunã realizata în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul salariatului la concediu in cazul in care copilul este racit din cand in cand volvera volvera Buna ziua ! Ca salariat, angajat de curand in cadrul jandarmeriei in functia de femeie de serviciu, am dreptul de a solicita concediu sau alta forma de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical in prima luna dupa concediu de crestere a copilului Ady_nag Ady_nag Am revenit mai devreme din concediu de crestere dar la nici o luna copilul a fost internat la spital unde am foat neoita sa stau cu el. Cand am cerut ... (vezi toată discuția)
Ingrijirea copilului astmatic. revenirea in ccc. ancafizesan ancafizesan Buna seara.Doresc sa stiu in ce masura pot revenii la CCC daca am un copil in varsta de 3 ani si 3 luni.Copilul e astmatic. M-am reintors in campul muncii cand ... (vezi toată discuția)