avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical in prima luna dupa concediu de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical in prima luna dupa concediu de crestere a copilului

Am revenit mai devreme din concediu de crestere dar la nici o luna copilul a fost internat la spital unde am foat neoita sa stau cu el. Cand am cerut adeverinta de la servici sa mi se poata da concediu medical mi s-a spus ca nu imi pot plati acest concediu pt ca practic nu am lucrat in ultimul an .
Daca pot primi concediu medical rog specificati legea si cum se calculeaza plata acestuia.
Daca nu pot fi platita spuneti-mi cand mi se poate imbolnavi copilul sa pot fi platita ( scuzati ironia )
Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:26, 28 Noiembrie 2015
1. - Angajatorul nu are dreptate, va poate elibera adeverinta cu concediul medical pe ultimele 12 luni.
- In adeverinta se va specifica cum ca in aceste 12 luni nu ati avut concedii medicale (deoarece ati fost in concediu crestere copil = CCC).

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate:

ART. 26
(1) Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.

(2) Indemnizaţia prevăzută la alin. (1) se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

ART. 27
(1) Beneficiază de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre părinţi, dacă solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevăzute la art. 7.
...

ART. 28
Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afecţiuni intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie şi a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis în condiţiile legii, după caz.

ART. 29
Durata de acordare a indemnizaţiei prevăzute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilită de medicul curant, iar după depăşirea termenului de 90 de zile, de către medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.

ART. 30
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.


3. - Baza de calcul a indemnizatiei pentru îngrijirea copilului bolnav de este formata din veniturile brute pe cele 6 luni anterioare lunii in care ati intrat in concediu medical.
- Pentru aceasta trebuie sa aduceti de la AJPIS o adeverinta cu veniturile pe ultimele 6 luni.
- Indemnizatia este platita de angajator care recupereaza intreaga suma de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

4. In perioada de CCC ati fost asigurata la sanatate contributia fiind platita de AJPIS, cea care v-a aprobat si platit indemnizatia pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical pentru ingrijire copil Raluca_lucia Raluca_lucia Buna dimineata, In data de 26aug 2013 am revenit la serviciu dupa ce am fost suspendata 12 luni. Mentionez lucrez intr-o institutie publica si am fost ... (vezi toată discuția)
Dreptul salariatului la concediu in cazul in care copilul este racit din cand in cand volvera volvera Buna ziua ! Ca salariat, angajat de curand in cadrul jandarmeriei in functia de femeie de serviciu, am dreptul de a solicita concediu sau alta forma de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav carmen101 carmen101 Daca copilul are 17 ani si este neoplazic, mama are dreptul la concediu medical? (vezi toată discuția)