avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical

Buna ziua as avea o intrebare sunt insarcinata si pana in prezent am beneficiat de 105 zile de concediu medical deoarece este sarcina cu risc se poate sa am probleme la servici din cauza asta sa ma dea afara ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:51, 7 Septembrie 2013
1. - Faptul ca sunteti de mai mult timp in concediu medical nu este un motiv legal de concediere.
- Angajatorul poate insa gasi un motiv lega cum ar fi desfiintarea postului ocupat de dvs.

2. Dar in timp ce sunteti in concediu medical, concediu de maternitate sau concediu crestere copil (CCC) nu puteti fi concediata decat in cazul in care firma este in reorganizarae judiciara sau faliment.

3. Din concediul medical in care sunteti treceti in concediou de maternitate (126 de zile = sracina si lauzie = pre si postnatal) si apoi in CCC.
Potrivit Codului Muncii, art. 60:
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Interventie moderator:
:rtfm:
nellyanne:

1. Nu este nevoie sa deschideti un topic nou pentru mesaje pe aceaesi problema deoarece, nefiind continuitate, si nici dvs. nici noi nu vom intelege nimic.

2. Intrati tot pe acest topic si folositi butonul "raspunde".

nellyanne a scris:
Buna ziua as avea o intrebare sunt insarcinata si pana in prezent am beneficiat de 105 zile de concediu medical deoarece este sarcina cu risc .Din data 02.08.2013.pana in 23.08.2013 am avut concediu medical din 26.08.2013.pana in 03.09.2013 miam luat concediul legal,ieste normal ca pana in prezent sa numi primesc banii,cu motivul :ca am prea multe zile de concediu medical si probabil casa de asigurari nu o sami accepte concediul.Ce ar trebui sa fac ?

1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. - Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.
- Amenda este mai mare decat indemnizatia pe care trebuie sa v-o plateasca si pe care si asa o recupereaza de la CJAS.

Concediul medical,trebuie dus la unitatea angajatoare sau la medicul firmei pt.ca mi se spune de la firma sa-l duc la medicul firmei si apoi la ei .este normal?
1. Legislatia nu spune asa ceva dar daca firma are medic atunci este bine sa vada si medicul respectiv despre ce este vorba sa nu cumva sa fie ceva care afecteaza sanatatea celorlati salariati.

2. In locul angajatorului dvs. il duceam eu la medicul firmei.

Alte discuții în legătură

Plata concediului de maternitate??? ch_mi ch_mi Buna ziua.Ma aflu in concediu de maternitate de la1 iunie 2012 si as dori sa stiu cum se plateste acest concediu,lunar sau integral la sfarsitul celor 126 de ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal neplatit letty letty Buna ziua, revin cu un subiect important pentru mine: Angajatorul refuza sa-mi plateasca concediul prenatal! Subliniez faptul ca sunt angajata cu contract de ... (vezi toată discuția)
Prenatalul luscinia1987 luscinia1987 buna ziua...mentionez ca pe data de 15 mai am intrat in concediu prenatal....suntem deja in data de 26 iunie iar eu nu am primit nici un ban...am sunat la ... (vezi toată discuția)