Buna ziua!
Acum 3 luni de zile m-am angajat la o firma din Romania care cautau personal pt munca in italia in domeniul constructiilor,am semnat contractul si imediat dupa o saptamana am plecat.in contract scrie clar ca angajatorul trebuie sa imi plateasca suma de 750 de lei in contul meu suma pe care nu a platito,iar ceea ce muncesc in italia mi se va plati dinurna,o intelegere intre noi fara a se specifica in contract,chestia este ca acum "se face ca ploua"ba nu mai raspunde la telefon,ceva bani am primit in italia dar nu am primit pe ceea ce am muncit cum ne a fost intelegerea din tara,sa nu mai zic ca la 3 luni trebuia sa vin in tara si dupa 2 saptamani sa ma reintorc,acum eu cum pot sa imi recuperez bani de la neavand practic nimic scris si semnat din intlegerile noastre verbale ?tin sa mentionez ca suntem mai multi care suntem in aceasta situatie.
Daca ati semnat c.i.m., atunci neplata drepturilor salariale poate face obiectul: - unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Potrivit Codului Muncii, art.44 alin.2 si art.46 alin.4 :
- Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
- Salariatul detaşat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de detaşare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
intr-un final sa rezolvat cu plata salariului,dar am o alta problema pe care as dori sa stiu cum ar trebui sa procedez,acum sunt tot in italia,cum pot sa aflu daca angajatorul mi-a platit contributiile la stat?
Diurna strainatate
floryan24
Buna ziua am fost trimis de o firma de transport din romania la o firma de transport din italia pe cheltuiala mea ,care mi-a predat un camion inmatriculat in ... (vezi toată discuția)