În data de 03 Martie 2013 m-am angajat la o firmă cu contract de muncă, care cred că nu este înregistrat deoarece nu corespunde cu legea 53/2003.
Mai am colegi care lucrează așa de mulți ani de zile, și nu au parte de niciun drept în afara salariului net, diferența de bani, care ar trebui să meargă pentru CAS, șomaj, și alte contribuții sociale, intrând în buzunarul patronilor.
Am solicitat de la ITM să-mi confirme dacă contractul este înregistrat sau nu, și mi-au trimis un comunicat prin care mi-au zis că trebuie să cer aceste informații de la firmă, potrivit art.8 alin.(3) lit. (b) din HG 500/2011 privind registrul general de evidență al salariaților, modificată și completată.
Zis și făcut, am trimis firmei angajatoare o cerere în acest sens, și nu mi-au răspuns decât verbal, că nu am ce le face, că au pile la ITM.
Am trimis o altă sesizare la ITM, potrivit art. 8, alin (6), și anume „ În măsura în care, din motive obiective, angajatorul se află în imposibilitatea de a elibera documentele prevăzute la alin. (3), salariatul sau fostul salariat poate solicita inspectoratului teritorial de muncă din raza căruia angajatorul îşi desfăşoară activitatea eliberarea unei adeverinţe din care să rezulte elementele conţinute în registru, astfel cum a fost întocmit şi transmis de către angajator. Inspectoratul teritorial de muncă în cauză eliberează documentul, în baza registrului electronic transmis de angajator, în termen de cel
mult 15 zile de la data solicitării.”
Ulterior am mai trimis o notificare la ITM, atât personal cât și pe email, o alta la Ministerul Muncii, și, cred că am să mai fac și în alte direcții.
Am primit același răspuns ca prima dată, adică că tot la firmă trebuie să merg să cer aceste informații.
Sunt disperat, nu știu ce și unde să mai fac. Dacă ar fi posibil, aș atașa documentele în cauză să poată fi văzute de cei care pot oferi un sprijin real.
Multă stimă și sănătate tuturor care contribuie la acest site.
Reformulati o cerere la ITM si aratati ca nu ati primit nici-un raspuns din partea angajatorului cu privire la cererea formulata acestuia si ca pur si simplu nu doreste sa va elibereze documentele cerute.
Angajatorul este obligat sa faca dovada ca v-a pus la dispozitie documentele cerute prin predare/primire si am luat la cunostinta.
Daca ITM-ul nu rezolva nimic faceti plangere la Ministerul Muncii, apoi la parchet pentru abuz in serviciu atat angajatorului cat si inspectoratului.
Nu poate fi vorba despre niciuna dintre infracţiunile la care v-aţi referit, unele dintre ele neavînd absolut nicio legătură cu speţa (cum ar fi abuzul de încredere).
Pe de altă parte, ITM are obligaţia de a furniza informaţiile solicitate doar în situaţia în care, citez, din motive obiective, angajatorul se afla in imposibilitatea de a elibera documentele prevazute la alin. (3). Nu este cazul în această speţă, refuzul angajatorului neconstituind un motiv obiectiv iar acesta neaflîndu-se în imposibilitatea de a.... Aşadat, nu s-ar putea reţine abuzul în cazul inspectorului ITM. Iar pentru angajator, fapta este doar contravenţie, conform aceleiaşi HG:
Art. 9
(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte savarsite de angajatori, persoane fizice sau juridice:
...................................................
h) refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat;
Cum poate salariatul sa faca dovada cum ca angajatorul refuza sa-i elibereze documentele cerute?
Sunt de parere ca angajatorul trebuie sa dovedeasca in fata ITM-ului cum ca a pus la dispozitie salaritului documentele solictae, bineinteles in urma unei sesizari din partea salariatului cum ca nu a primit documentele solicitate.
Cum ITM-ul nu face nimic in aceste sens, adica nu cere dovada angajatorului si nu rezolva cererea salariatului asa cum trebuie, cum se traduce fapta ITM-ului?
Salariatul s-a adresat ITM-ului , legea prevede la modul general ca daca din motive obiective, angajatorul se afla in imposibilitatea de a elibera documentele solicitate, atunci ITM-ul le elibereaza.
Cum poate ITM--ul sa oblige pe un angajator sa faca ceva , sa nu faca ceva sau sa dea ?
Verificare la itm
adyhincu
Buna ziua, as dori sa stiu care ar fi procedura sa aflu daca contractul meu de munca e inregistrat corect la ITM si daca sunt trecute sumele lunare pe care le ... (vezi toată discuția)