avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... buna ziua
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

buna ziua

am o fetita de 2 ani si 7 luni ...am un act notarial de la tatal copilului ca am custodia unica exclusiva ..vreau sa stiu ce drepturi de vizita are tatal copilului ..el ma streseaza sa o vada zilnic pe fetita ..ce sa fac sa actionez in instanta? nu vreau pensie alimentara decat sa fim amandoua lasate in pace si sa o vada pe asta mica asa cum prevede legea .nu am fost casatoriti niciodata nici nu am declarat concubinajul fetita poarta numele meu de familie ..va rog am nevoie de un sfat juridic multumesc
Ultima modificare: Marți, 3 Septembrie 2013
vanessa2011, utilizator
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 15:23, 3 Septembrie 2013
Autoritatea asupra copilului nu se confunda cu dreptul tatalui de a avea legaturi personale cu fetita, nici cu dreptul la o pensie de intretinere. Chiar daca dvs exercitati autoritatea exclusiva asupra fetitei, tatal are dreptul de a avea legaturi personale cu fiica sa, care se transpune in dreptul de a o vizita, dreptul de a avea convorbiri telefonice cu ea. Intrucat titularul acestui drept este tatal, dvs nu aveti niciun interes sa actionati in instanta. Tatal este cel care trebuie sa se adreseze instantei solicitand stabilirea unui program de vizitare.
Articolul 398 Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte.
(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.
(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.


Părinţii divorţaţi păstrează drepturile şi îndatoririle părinteşti, însă exerciţiul acestora de către părintele căruia nu i-a fost încredinţat copilul, suferă anumite limitări şi particularităţi.
Acest părinte continuă a avea dreptul şi este ţinut de îndatorirea de a creşte copilul, iar dreptul la păstrarea legăturilor personale dintre părinte şi copil reprezintă expresia principiului constituţional al respectării dreptului la viaţa de familie, precum şi a protecţiei speciale a drepturilor copiilor.

În acelaşi sens sunt şi dispoziţiile art. 16 al. 4 din Legea nr. 272/2004, conform cărora copilul care a fost separat de unul dintre părinţi, printr-o măsură dispusă în condiţiile legii, are dreptul de a menţine relaţiile personale şi contacte directe cu ambii părinţi, cu excepţia situaţii în care acest lucru contravine interesului superior al copilului.


Deocamdata, nu exista un program de vizitare, stabilit conform hotararii judecatoresti.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie Larisa iosiv Larisa iosiv Am un copil de 5 ani in custodie comuna domiciliu la mine(mama), fara program stabilit de vizite...tatal nu a venit sa vada copilul de 2ani jumatate, si nu a ... (vezi toată discuția)
Incredintare minora de 1 an baubau12345 baubau12345 Buna ziua. Imi puteti spune daca obtin in instanta custodie comuna, iar sotul nu imi da semnatura ca eu sa parasesc tara pentru a vizita bunicul matern, pot ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna sau exclusiva? Victoria2222 Victoria2222 buna ziua, as dori sa va intreb : in conditiile in care tatal vine in vizita la minor si incepe sa faca scandal: cearta, injuraturi la adresa mea..pot avea ... (vezi toată discuția)