avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cand inceteaza legal plata pensiei alimentare?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cand inceteaza legal plata pensiei alimentare?

Din 1999, in urma divortului platesc fiicei mele pensia alimentara. Consider ca am procedat corect, chiar daca stilul este mai putin romanesc, pastrind relatii amiabile cu fosta sotie - mama copilului - caci pina la urma este copilul meu si trebuia sa-l afecteze cit mai putin divortul. In ceea ce priveste cuantumul pensiei, am pastrat procentul din veniturile mele stabilit de judecator cind fiica mea a fost incredintata mamei, in 1999, indiferent de evolutia veniturilor, considerind ca asa este corect.
Anul acesta fiica mea a terminat facultatea, are 23 ani, si vrea sa continue cu masteratul, dar sa se si angajeze. In aceste conditii in care din situatiile de mai jos inceteaza legal obligatia mea de a-i achita pensia alimentara:
a. Daca se inscrie la somaj si deci dobindeste venituri, continuind cu masteratul.
b. Daca se angajeaza cu program part time (2ore/zi), continuind cu masteratul.
c. Daca se angajeaza cu program full time (8ore/zi), continuind cu masteratul.
d. Daca se preocupa numai de masterat fara sa dobindeasca venituri.
e. Daca isi infiinteaza PFA sau II, continuind cu masteratul.
f. Daca devine actionar la un SRL, continuind cu masteratul.
Intreb asta pentru ca vreau sa procedez legal si corect ca pina acum.
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile ce le voi primi.
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 09:39, 4 Septembrie 2013
In mod normal la terminarea studiilor dart nu mai tarziu de 26 ani inceteaza obligatia de plata pensiei. Masteratul nu este un curs obligatoriu s-ar putea angaja .Ea trebuie sa faca dovada ca se afla in continuarea studiilor si ca nu are alte venituri. Orice alte venituri fac sa inceteze pensia.
Dvs puteti plati pensie alimentara (respectiv sa o ajutati cu bani ) in orice alta situatie. Daca ati fost de buna credinta pana acum si va iubiti copilul puteti sa o sprijiniti ca si pana acum. Nu va inchipuiti ca se va angaja pe o suma foarte mare. Legea a fost facuta pentru cei care nu vor sa isi asume statutul de parinte obligandu-i la un minim. Dvs iubindu-va copilul puteti sa o sprijiniti si mai mult, fara sa faceti apel la prevederile legale.
Mai intii multumesc pentru raspuns. Sint de acord cu dvs ca fiecare poate da oriciti bani doreste copilului din veniturile proprii, si ca la inceputul carierei, veniturile sint mici fata de oferta de produse si servicii actuala. Cind am inceput eu activitatea, in 1980, cu 1870lei/luna se putea trai decent daca ar fi existat produse. Dar si subventionarea traiului in conditiile in care capitalismul se bazeaza pe cerere si oferta cred ca nu are un efect educativ benefic, si asta se vede de jur imprejurul nostru. Eu am vrut sa stiu care e obligatia legala imperativa. Mai departe, avind in vedere ca banul este rezultatul muncii proprii sau a exploatarii muncii altora cred ca am sa actionez in functie de context, cu discernamint si corectii minime pentru ca sa-si vada adevarata valoare in tara noastra........deh.
a. nu se poate sa beneficieze de somaj si in acelasi timp sa urmeze si masterul; ori masterul ori somajul;daca va beneficia de indemnizatia de somaj, nu va mai fi indreptatita sa primeasca pensie alimentara
b. nu primeste pensie de intretinere
c. nu primeste pensie
d. primeste pensie pana la finalizarea studiilor, dupa master se poate inscrie la alta facultate, va primi pensie pana la varsta maxima de 26 de ani
e. nu primeste pensie
f. aici consider ca primeste, srl-ul e persoana juridica, nu are nimic in comun cu dretpul la intretinere, actionariatul nu inseana obligatoriu si primirea unei sume de bani, castigul poate fi reinvestit, e o poveste mai lunga

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordarea pensiei alimentare la studii masterale Alexandra Rozalia  Micu Alexandra Rozalia Micu Am citit ca in cazul divortului , copilul primeste pensie alimentara pana la 26 de ani daca isi continua studiile. Intrebarea mea este: primeste pensie ... (vezi toată discuția)
Dacă fiica mea face facultatea de psihologie timp de 3 ani va mai ... johnfdi johnfdi Dk fiica mea face facultatea de psihologie timp de 3 ani va mai trebui sa mai platesc pensie alimentara dupa acesti 3 ani ?? am auzit ca masteru nu e ... (vezi toată discuția)
Obligatia de intretinere a copilului dovlecel dovlecel Dupa divort, copilul ramane in intretinerea mamei cu obligatia tatalui de a achita pensia alimentara pana la terminarea studiilor dar nu mai tarziu de 26 ani. ... (vezi toată discuția)