avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Venituri chirie
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Venituri chirie

Buna ziua,detin 1 imobil prin certificat de mostenitor impreuna cu mama si sora ,s-a deschis un spatiu comercial intr-una din camerele imobilului si a fost necesar consimtamantul a celorlalte 2 parti spre a se da in inchiriere surorii pentru a deschide spatiul comercial ,chiria a fost modica de 50 de lei /luna ,eu nu figurez cu alte venituri nici la finante nici la cas ,problema a aparut la inceputul anului curent ,cand am primit notificari de la c.a.s ca sunt dator din chirie cu 3500 ron ,contractul a fost facut in 2008-2009 .
Am intrebat la finante de ce la ei figurez cu datorii corecte adica 16% din impozit pe venit si cas imi trimite notificari ca am o suma imensa de 3500 lei datorie ,mentionez ca mama pensionara care a semnat si ea in favoarea surorii pentru inchiriere nu a primit notificare cas.
La casa de asigurari am fost si mi s-a spus sec ca daca nu figurez cu nici un venit decat cel din chirie mi se pune impozit la salariu minim pe economie indiferent de contractul de inchiriere care era 50 lei/luna .
Este legala o astfel de impozitare?
Mi s-a comunicat ca o sa fie un fel de executare si poprire pe conturi pentru a se recupera creanta.
Ma puteti sfatui in vreun fel?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 21:49, 3 Septembrie 2013
Din pacate, masurile dispuse sunt legale. Puteti incerca o contestatie la CAS pe motivele invocate de catre Dvs. Contestatia NU trebuie motivata in drept.
Flavius1983 a scris:
La casa de asigurari am fost si mi s-a spus sec ca daca nu figurez cu nici un venit decat cel din chirie mi se pune impozit la salariu minim pe economie indiferent de contractul de inchiriere care era 50 lei/luna .
Este legala o astfel de impozitare?

Da. Asa este legea. Daca nu realizati venituri de natura salariala, dar realizati venituri 1 leu din chirii sau dobanzi, trebuie sa platiti impozite raportate la salariul minim pe economie.
Multumesc mult pentru sfat ,o sa ma duc sa vad cum se face acea contestatie ca nu mi-a spus nimeni de la casa de asigurari despre posibilitatea aceasta.
Mi se pare aberant sa platesc un impozit mai mare decat chiria propriuzisa .
In cazul in care acea contestatie nu rezolva lucrurile se poate ataca la judecatorie sau nu are niciun sens sa ma chinui?
Ce ma indrumati sa fac?
Imi vine sa nu mai calc deloc prin tara daca asa stau treburile.
Flavius1983 a scris:
Mi se pare aberant sa platesc un impozit mai mare decat chiria propriuzisa .

Si chiria propriu-zisa este simbolica. Tocmai ca se urmareste scoaterea chiriilor la lumina.

Flavius1983 a scris:
In cazul in care acea contestatie nu rezolva lucrurile se poate ataca la judecatorie sau nu are niciun sens sa ma chinui?

Pai contestatia ... la judecatorie o faceti, nu in alta parte.

Flavius1983 a scris:
Imi vine sa nu mai calc deloc prin tara daca asa stau treburile.

Si credeti ca in alta parte este mai bine? Daca da, unde? Sunt si eu interesat!
Eu cand am semnat mi s-a spus destul de clar impozitele pe care urmeaza sa le platesc ,nu mi-a spus nimeni ca de la CAS o sa imi supra-impoziteze un venit pe care l-au pus ei ca fiind salariu minim pe economie ,mi se pare normal sa ma fi instiintat prin notificare din anul in care am semnat ,nu sa ma trezesc dupa 5 ani ca sunt dator .
Deocamdata inca nu am in proprietate locuinta in alta tara dar cu siguranta nu e birocratia de aici dar o sa va anunt cat de bine este in cazul in care o sa cumpar.
Si in niciun caz nu este impozitul mai mare decat chiria obtinuta.

Alte discuții în legătură

Contribuþia la casa de asigurãri de sãnãtate veronica mazarache veronica mazarache Un pensionar care obține venituri din închirieri de bunuri și plătește la fisc taxe trebuie să plătească și contribuția la casa ... (vezi toată discuția)
Impozit la casmb - ctr inchiriere VerTrad1 VerTrad1 Buna ziua! Spuneti-mi va rog daca trebuie sa platesc impozit la CASMB in cazul in care declar la fisc un contract de inchiriere apartament. Mentionez ca sunt ... (vezi toată discuția)
Obligat la asigurare ? mars on line mars on line Daca sunt o persoana fizica , care are venit din cedarea folosintei bunurilor,sunt obligat la plata CAS(6,5%)?.Mentionez ca in ultimii 17 ani nu am fost ... (vezi toată discuția)