avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Venituri chirie
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Venituri chirie

Buna ziua,detin 1 imobil prin certificat de mostenitor impreuna cu mama si sora ,s-a deschis un spatiu comercial intr-una din camerele imobilului si a fost necesar consimtamantul a celorlalte 2 parti spre a se da in inchiriere surorii pentru a deschide spatiul comercial ,chiria a fost modica de 50 de lei /luna ,eu nu figurez cu alte venituri nici la finante nici la cas ,problema a aparut la inceputul anului curent ,cand am primit notificari de la c.a.s ca sunt dator din chirie cu 3500 ron ,contractul a fost facut in 2008-2009 .
Am intrebat la finante de ce la ei figurez cu datorii corecte adica 16% din impozit pe venit si cas imi trimite notificari ca am o suma imensa de 3500 lei datorie ,mentionez ca mama pensionara care a semnat si ea in favoarea surorii pentru inchiriere nu a primit notificare cas.
La casa de asigurari am fost si mi s-a spus sec ca daca nu figurez cu nici un venit decat cel din chirie mi se pune impozit la salariu minim pe economie indiferent de contractul de inchiriere care era 50 lei/luna .
Este legala o astfel de impozitare?
Mi s-a comunicat ca o sa fie un fel de executare si poprire pe conturi pentru a se recupera creanta.
Ma puteti sfatui in vreun fel?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 21:49, 3 Septembrie 2013
Flavius1983 a scris:
... mi se pare normal sa ma fi instiintat prin notificare din anul in care am semnat ,nu sa ma trezesc dupa 5 ani ca sunt dator .

Este o practica perversa a fiscului sa te anunte doar cu putin timp inainte sa se prescrie datoria, de asta nu anunta din timp pe nimeni, ca sa se adune cat mai multi bani de dat/colectat.
Pe de alta parte toti cetatenii trebuie sa cunoasca legile tarii in care locuiesc si .. se presupune ca le cunosc. Dar asta este o alta discutie!
Stiu, dvoastra sunteti revoltat acum gandind poate ca numai dvoastra vi s-a intamplat, dar va spun ca sunt mii si sute de mii de romani care traiesc tragedia asta ... doar pentru ca la timpul respectiv nu au fost informati sau au fost insuficient informati. In plus ...stati sa vedeti ce o sa urmeze in materie de colectari cass si alte "datorii" de la amarati. Bafta!
Tin sa va contrazic putin pe tema legilor,nu sunt sigur daca aceasta lege este valabila dinainte semnaturii mele ,m-am tot uitat printre legi si daca nu ma insel aceasta lege de impozitare la minim pe economie a fost data in 2009 ,e posibil sa ma insel sau internetul sa ma minta :) ,nu a fost ceva citit oficial din codul fiscal.
Nu pot eu sa ma apuc sa invat toate legile si codul penal si civil etc ,ca am destule pe cap.
Eu ca sunt tanar pot oarecum sa gasesc cai de atac sa incerc sa evit ceva care mi se pare o nedreptate fiscala ,nu e o suma astronomica dar nu sunt de acord sa platesc ceva de pe urma caruia nu am beneficiat.
Fie vorba intre noi nu puteam sa pun surorii chirie pe ceva care practic era si al ei doar ca deh asa cere registrul comertului daca faci firma sa puna chiria cat un salariu minim doar asa ca sa platesc la leprele(in special care a scris aceasta lege a venitului din chirie) care traiesc pe urma impozitelor noastre.
"Se vor prescrie datoriile acelea?" Sau ce consecinte sunt ?!Ca tot sunt amenintat cu executare judecatoreasca si nu stiu in ce consta.
Bun poprire pe conturi am inteles ,asta e imi blocheaza un card gol.Alte consecinte mai sunt?
Flavius1983 a scris:

Tin sa va contrazic putin pe tema legilor,nu sunt sigur daca aceasta lege este valabila dinainte semnaturii mele ,m-am tot uitat printre legi si daca nu ma insel aceasta lege de impozitare la minim pe economie a fost data in 2009 ,e posibil sa ma insel sau internetul sa ma minta :) ,nu a fost ceva citit oficial din codul fiscal.

Dvoastra va incadrati aici:
Legea 95 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii (forma actuala) , Art. 257,
f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a)–d), alin. (21) şi (22) şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.
si forma initiala din 2006:
e) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a)-d), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;

Flavius1983 a scris:

Fie vorba intre noi nu puteam sa pun surorii chirie pe ceva care practic era si al ei

De ce nu ati facut contract de comodat? Mai ales ca sora era si proprietara.

b]Flavius1983 a scris:

"Se vor prescrie datoriile acelea?" Sau ce consecinte sunt ?!Ca tot sunt amenintat cu executare judecatoreasca si nu stiu in ce consta.
Bun poprire pe conturi am inteles ,asta e imi blocheaza un card gol.Alte consecinte mai sunt?

Sechestru pe imobilul din care aveti o cota.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contribuþia la casa de asigurãri de sãnãtate veronica mazarache veronica mazarache Un pensionar care obține venituri din închirieri de bunuri și plătește la fisc taxe trebuie să plătească și contribuția la casa ... (vezi toată discuția)
Impozit la casmb - ctr inchiriere VerTrad1 VerTrad1 Buna ziua! Spuneti-mi va rog daca trebuie sa platesc impozit la CASMB in cazul in care declar la fisc un contract de inchiriere apartament. Mentionez ca sunt ... (vezi toată discuția)
Obligat la asigurare ? mars on line mars on line Daca sunt o persoana fizica , care are venit din cedarea folosintei bunurilor,sunt obligat la plata CAS(6,5%)?.Mentionez ca in ultimii 17 ani nu am fost ... (vezi toată discuția)