avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1107 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... PFA si Contract munca - concediu maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

PFA si Contract munca - concediu maternitate

Buna ziua,

Am o situatie si as vrea sa va cer sfatul.
Sunt insarcinata si as dori sa stiu cum se procedeaza cu concediul de crestere al copilului ( urmeaza sa nasc in februatie). In prezent am contract de munca la o firma ( cu minim pe economie) iar acum in septembrie urmeaza sa imi deschid un PFA pentru activitatiile ce le desfasor separat.Nelamuririle mele sunt urmatoarele:
- Am inteles ca daca platesc 0.85% pentru PFA pot beneficia de indemnizatie de crestere a copilului de pe urma pfa-ului ( venitul de pe PFA este mai mare ca cel obtinut din contractul de munca).
- am citit ca defapt cand depui dosarul pentru concediu de crestere al copilului, cei de la casa de asigurari iau in considerare la calcul doar veniturile din contractul de munca si nu cumuleaza si pe cel obtinut din pfa. Este adevarat?
- este vreo problema daca pe PFA practic nu o sa am 12 luni de plata a acestor 0.85%?
- daca pe timpul sarcini intervine un concediu medical, unde il voi depune? la angajat sau la casa de asigurari ptr pfa?
Multumesc si astept cu interes raspunsul dvs.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:12, 5 Septembrie 2013
1. - Cota de 0,85% pentru concedii si indemnizatii va ajuta numai sa beneficiati de indemnizatie pentru concediu medical in calitate de PFA.
- Pentru aceasta, in calitate de PFA, trebuie sa incheiati un contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

2. - Pentru indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) se iau in calcul toate veniturile profesionale impozabile din cele 12 luni, chiar daca unele din ele au fost obtinute numai in anumite luni.
- Doasarul pentru indemnizatie pentru CCC nu se depune la casa de asigurari ci la Primaria de care apartinetui cu domiciliul.

3. - Pentru orice fel de concediu medical (inclusiv cel de maternitate) certificatele medicale le depuneti la toti angajatorii dvs. (unde aveti CIM si la CJAS pentru PFA).

- Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 33. - Pentru persoana asiguratã care se aflã în douã sau mai multe situaţii prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform prezentei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator.

- Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 72. - (1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.

(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.

(3) Angajatorii plãtitori au obligaţia respectãrii prevederilor art. 1.
Va multumesc pentru raspunsurile oferite. Astazi a fost la casa de sanatate o cunostinta si s-a interesat privind aceasta problema si iata rapsunsurile celor de la acolo ( care sunt opuse celor aratate de dvs. prin litera legii)
- la intrebarea unde depui concediul medical in perioada sarcinii ( daca exista probleme in sarcina si esti nevoit sa stai in CM) ne-au raspuns ca la locul de munca unde am cartea de munca
- privind concediul de maternitate, ne-au spus ca cu min. 2 luni inainte de a introduce concediul de maternitate de 126 de zile, sa imi dau demisia de la locul de munca unde am cartea de munca si sa incep sa platesc cei 0.85% pentru concedii si indemnizatii, si astfel imi voi putea depune acolo concediul si ei sa il plateasca

Astept raspunsul dvs.

Multumesc,
La pct.1 din raspunsul meu anterior asta va spuneam si eu, sa platiti cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii (in calitate de PFA) pentru a beneficia de indemnizatie de maternitate si in aceasta calitate de PFA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie pre si post natal (126 zile) cand avem si venituri extra-salariale, ca persoana fizica gaby_carey gaby_carey Anterior celor 6 luni raportate la luna in care voi intra in pre si postnatal (luate toate 126 zile odata in sept 2014 - dupa nastere), am avut pe langa ... (vezi toată discuția)
Conventia civila se ia in calcul la indemnizatia de maternitate si cea de crestere a copilului? ioana-elena81 ioana-elena81 Ce taxe trebuie achitate ca prestator - persoana fizica intr-o conventie civila de prestari servicii cu o intreprindere individuala pt ca sa se ia in calcul la ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si postnatal oanalarisa oanalarisa Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea informatie, incepand cu 3 mai urmeaza sa intru in concediu prenatal , si am lucrat in ultimele 6 luni sub contract de mandat ... (vezi toată discuția)