avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul indemnizatie pre si post natal (126 zile) cand ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul indemnizatie pre si post natal (126 zile) cand avem si venituri extra-salariale, ca persoana fizica

Anterior celor 6 luni raportate la luna in care voi intra in pre si postnatal (luate toate 126 zile odata in sept 2014 - dupa nastere), am avut pe langa contractul de munca si contracte de conventie civila, ca pers. fizica NEautorizata. Firma cu care am incheiat aceste contracte a virat si retinut din venitul brut, catre bugetul de stat impozit si CASS (sanatate).
Cum trebuie sa procedez si unde sa ma indrept pentru a-mi lua in calculul cuantumului de concediu pre si post natal, banii castigati din aceste contracte ?
Mentionez ca sunt insarcinata in 37 de saptamani si ca din luna 4 sunt in concediu de risc maternal, urmand ca toate cele 126 de zile de pre si post natal sa le solicit dupa nasterea copilului.

Oare sa anunt angajatorul si se ocupa el sau trebuie s afac alte demersuri in paralel la Casa de Sanatate?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: gaby_carey , utilizator 12:01, 26 August 2014
1. - Veniturile din contractele de colaborare (conventii civile) sunt luate in calculul indemnizatiei pentru conecdiul de maternitate daca pentru aceste venituri s-a platit (de catre angajator sau de catre dvs.) cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.
- Daca s-au platit atunci o copie dupa certificatele medicale o duceti la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate care va plateste indemnizatia pentru concediul de maternitate.
- Contributia pentru asigurari de sanatate platita de angajator si de salariat foloseste numai pentru a beneficia de servicii medicale, nu si de indemnizatie pentru concediu medical.

2. Veniturile din contractele de colaborare se iau in calculul indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC).

3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 33. - Pentru persoana asiguratã care se aflã în douã sau mai multe situaţii prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform prezentei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator.

4. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 72. - (1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.

(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
...
Multumesc pentru raspuns. Ma voi adresa zilele urmatoare CAS Timisoara pentru plata celor 0.85 %.
Ceea ce nu stiu este daca situatia mea se incadreaza in art de lege mentionat de dvs, eu neavand 2 locuri de munca ci 1 loc de munca si 2 contracte de conventie civila incheiate cu o alta firma.
Din ceea ce m-am documentat personal si va rog sa imi spuneti daca am inteles bine, este ca angajatorului ii aduc la cunostinta despre aceste 2 contracte si despre plata contributiilor, urmand ca acesta sa imi vireze TOATA indemnizatia (provenita atat dim CIM cat si din CConv. Civiloa), urmand ca acesta sa isi recupereeze ulterior sumele de la CAS.
Am inteles bine?
1. - Fiecare angajator plateste indemnizatia de concediu de maternitate numai pentru el, nu si pentru ceilalti angajatori.
- Citit din nou, cu atentie, raspunsul meu anterior.

2. - Dvs. aveti doua locuri de munca (sau mai multe) din care unul este cu contract individual de munca (CIM) iar celelalte cu conventie civila.
- Daca angajatorul(ii) unde aveti conventie civila nu a platit cota de contributie de 0,85% atunci el nu va poate plati indemnizatie pentru concediu de maternitate ci aceasta va este platita de CJAS daca aveti contract cu ea pentru plata cotei de contributie de 0,85%.
- La CJAS veti duce copii dupa certificatele medicale.

3. Intrebati la CJAS daca puteti incheia cu ea contract de asigurare pentru cota de contributie de 0,85%.
Buna ziua. M-am mobilizat si am fost la CAS.
Din pacate, conditia ca sa fie platibil retroactiv 0.85 % este sa fi avut contracte de munca (nu de colaborare). Daca nu a sfi avut contract de munca ar fi fost alta discutie - deci desi ni s eretin cei 5.5 % sanatate din toate contractele, cei 0.8/5 % se retin numai la angajator.
In cazul acesta veniturile extra salariale nu ma ajuta la cresterea cuantumului de postnatal.

Acum intrebarea mea devine urmatoarea:
Aceste venituri se iau in calcul la stabilirea indemnizatiei de crestere copil? Pentru ca daca e asa, nu voi apela la toate cele 126 de zile de postnatal si voi trece direct in crestere copil.

Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventia civila se ia in calcul la indemnizatia de maternitate si cea de crestere a copilului? ioana-elena81 ioana-elena81 Ce taxe trebuie achitate ca prestator - persoana fizica intr-o conventie civila de prestari servicii cu o intreprindere individuala pt ca sa se ia in calcul la ... (vezi toată discuția)
Pfa si contract munca - concediu maternitate petrenemesis petrenemesis Buna ziua, Am o situatie si as vrea sa va cer sfatul. Sunt insarcinata si as dori sa stiu cum se procedeaza cu concediul de crestere al copilului ( urmeaza ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal contract de munca de tip conventie civila N_Adriana N_Adriana Buna ziua, Lucrez in baza unui contract de munca de tip conventie civila pe perioada determinata, in care anagajatorul imi plateste asigurarile sociale. ... (vezi toată discuția)