avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Partaj srl
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Partaj srl

Buna ziua.
In fapt, unul dintre soti este asociat unic in cadrul unui SRL cu asociat unic. Celalalt sot nu a fost niciodata angajat al acestei societati, fiind salariat in alta parte. In cazul unui partaj se vor imparti toate bunurile mobile si imobile ale societatii sau doar partile sociale? Sotului neasociat ii pot reveni cumva parti sociale sau sotul asociat unic ii va datora o sulta, acesta din urma ramanand cu partile sociale?
Cel mai recent răspuns: Vasile Vatamanescu , Avocat 16:30, 4 Septembrie 2013
Părţile sociale, în societăţile cu răspundere limitată, şi părţile de interes, în societăţile în nume colectiv şi cele în comandită simplă, sunt drepturi de creanţă şi nu pot fi reprezentate prin titluri negociabile. Aceste societăţi sunt asocieri de persoane (intuitu personae), în care persoana asociatului contează şi primează aportul său la capitalul social, soţul neasociat nu poate deveni în nici un caz asociat în societate, luând locul celuilalt soţ, fără acordul celorlalţi asociaţi
Părţile sociale sau părţile de interes, deşi bunuri comune, nu pot fi atribuite soţului neasociat, urmând ca acesta să primească sultă, pornind de la valoarea reală stabilită, luându-se în calcul valoarea patrimoniului societăţii comerciale respective şi rezultatele economico-financiare ale acesteia, prin expertiză de specialitate.
In concluzie ceea ce se imparte nu este doar valoarea partilor sociale, ci si valoarea bunurilor mobile si imobile care figureaza in documente? Expertii pot cere efectuarea unui inventar sau se va efectua expertiza in baza documentelor firmei?
In mod firesc in documentele firmei trebuie sa se regaseasca toate bunurile firmei, inventarul complet al acestora. In cazul in care nu este asa urmeaza sa se solicite administrarea probelor pentru a dovedi existenta bunurilor neevidentiate.
Multumesc. In concluzie se va aduna valoarea partilor sociale cu valoarea bunurilor si i se va atribui cota parte concretizata in sulte. Nu ar fi normal sa ii revina doar valoarea partilor sociale avand in vedere faptul ca bunurile apartin persoanei juridice, ceea ce revine sotului asociat fiind doar partile sociale care pot constitui venituri comune sotilor?
Legea societatilor comerciale dateaza din 1990. A trecut asadar o perioada suficient de mare de timp pentru cristalizarea practicii instantelor de judecata. Ceea ce am postat reprezinta sinteza practicii instantelor in aceasta materie si nu opinia mea subiectiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartire firma ContSters63637 ContSters63637 Asociat unic. Casatorit anterior infiintarii firmei. Are sotia dreptul inafara de 1/2 din capital si dividendele pe ultimii 3 ani si la jumatate din ... (vezi toată discuția)
Furt intre soti sensiblues sensiblues Sotia mea a infiintat o firma in care ea era asociat unic, in timp ce eram casatoriti. Anul trecut a vandut firma. Eu am intentat recent actiune de divort. Nu ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri firma costel 3 costel 3 AM UN SRL LA DIVORT NEVASTA ARE DRUPT LA BUNURILE FIRMEI ,SE IMPART (vezi toată discuția)