avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 964 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Convocare pentru procedura de informare in mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Convocare pentru procedura de informare in mediere

Buna ziua,
Avand in vedere prevederile legii medierii, pt procedura de informare, daca cel invitat nu se prezinta dar avem confirmarea de primire cu semnatura lui de la posta, este necesar sa-l convocam din nou?
art.43 alin3:(3) Daca una dintre parti refuza, in scris, in mod explicit, medierea ori nu raspunde invitatiei mentionate la alin. (1) ori nu se prezinta de doua ori la rand la datele fixate pentru semnarea contractului de mediere, medierea se considera neacceptata.
Cel mai recent răspuns: Alice Voinescu , Mediator 16:46, 4 Octombrie 2013
În opinia mea, doar pentru situația în care partea nu a răspuns deloc invitației puteți repeta procedura invitării.Necesar nu este, ci opțional . Dovada invitării poate fi făcută cu confirmarea de primire a invitației, dacă nu se mai dorește repetarea procedurii. Dacă partea 2 a a refuzat explicit medierea sau nu s-a prezentat de două ori la rând la datele fixate, se poate considera medierea ca neacceptată.
Dar daca invoca apoi faptul ca procedura a fost neindeplinita tocmai datorita acestui aspect al neconvocarii de 2 ori?
De fapt cand este obligatoriu sa convoci de 2 ori pentru a fi corect dpv al prevederilor legale? Multumesc
Atunci când partea 2 a acceptat participarea la ședința de informare,solicitând ca ședința să aibă loc la o altă dată, dar, deși s-a stabilit o altă dată pentru ședință, partea 2 tot nu se prezintă nici prima nici a doua oară la ședințele reprogramtate. Dacă partea 2 nici măcar nu a răspuns , să confirme sau să infirme participarea, nu mai este necesar, în opinia mea, să se transmită o nouă convocare , acest lucru fiind opțional.
Eu sunt de parere ca trebuie transmisa si a 2-a convocare intrucat la alin 4 din art 43 se stipuleaza in mod clar ca medierea se considera neacceptata daca una din parti nu se prezinta de 2 ori la datele fixate pentru semnarea contractului de mediere (implicit acceptarea medierii). Printr-o interpretare per a contrario, medierea nu poate fi considerata neacceptata daca partea nu se prezinta la o singura data fixata pentru semnarea contractului de mediere.
Transmitand numai o invitatie mediatorul va prejudicia partea care, din motive obiective nu s-a putut prezenta la prima data fixata si a fost in imposibilitate de a trimite inscrisuri, insa doreste sa solutioneze litigiul in afara instantelor de judecata.
Mai mult, partea prejudiciata poate invoca neindeplinirea procedurii prealabile in cadrul procesului (art 193, alin. 2 din Codul de procedura civila), o eventuala admitere a acestei exceptii de catre judecator putand duce la anularea cererii de chemare in judecata
Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2013
Bojan I.M., Mediator
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Model pv de neacceptare amedierii Irina S. Irina S. Va rog, am nevoie de un PV de neacceptare a medierii. Multumesc. (vezi toată discuția)
Despre certificatul de mediere florenta_22 florenta_22 Buna ziua, Ma intereseaza cand se elibereaza certificatul de informare,atat in cazul cand este pe rol si inainte de a inainta in instanta,daca eu ca reclamant ... (vezi toată discuția)
Mediator la domiciliul unei parti care refuza informarea sau medierea CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Daca mediatorul se deplaseaza la domiciliul unei parti si aceasta nu ii deschide usa mediatorul consemneaza aceasta in procesul verbal? Informarea sau ... (vezi toată discuția)