cum se face reprezentarea persoanei juridice in instanta dupa dispozitiile noului cod de procedura civila.
Sunt aplicabile stricat dispozitiile art 84 NCPC?
Reprezentarea poate fi legală, convenţională sau judiciară.
Reprezentarea legală se face prin persoana desemnată de lege să reprezinte persoana juridică (administrator, preşedintele consiliului de administraţie, preşedintele comitetului director, directorul general, in funcţie de persoana juridică în cauză).
Reprezentarea judiciară este dispusă de instanţă.
Reprezentarea convenţională este aceea rezultată în urma mandatării unei persoane de către reprezentantul legal.
Art.84 vorbeşte doar despre reprezentarea convenţională, dispunînd că ea nu se poate realiza, în cazul persoanei juridice (căci despre aceste persoane este vorba în articol) decît prin consilier juridic sau avocat. Prin urmare, reprezentantul legal nu poate mandata pe oricine, aşa cum era în vechiul cod, ci doar pe unul dintre consilierii juridici ai societăţii sau pe un avocat.
Mai mult, în recurs asistarea sau reprezentarea de către consilierul juridic sau de către avocat este obligatorie. Adică, reprezentarea legală în recurs nu poate funcţiona fără asistarea de către cei amintiţi, putîndu-se apela, ca alternativă, la reprezentarea convenţională prin aceste persoane.
Cam asta este. Prevederile art.84 (referitoare strict la reprezentarea convenţională) trebuie coroborate cu cele din dispoziţiile generale (art.80 şi următoarele).
Si acea persoana legala are neconditionat dreptul de a reprezenta in justitie persoana juridica sau trebuie sa reiasa din actul constitutiv,statut, acest aspect?
Multumesc