avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Contract intre doua societati comerciale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Contract intre doua societati comerciale

In baza carei legi o societate comerciala (SRL) care achizitioneaza de la o alta societate comerciala (SRL, SA) diferite produse (ex. paine) pe care le plateste cash (zilnic in baza facturii emise) este obligata sa incheie un contract de colaborare?
Cel mai recent răspuns: valentin1967 , utilizator 07:39, 10 Septembrie 2013
~ Conținut șters la cerere ~

N-as zice ca e tocmai un contract numit “de colaborare”, ci mai degraba unul de furnizare de bunuri, in cazul dat.

Actul normativ la care faceti referire cred ca este Legea nr. 72/28.03.2013 privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contractele incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritatile contractante.
E o lege prin ale carei dispozitii se urmareste disciplinarea partenerilor contractuali si limitarea libertatii acestora de a stabili cadrul contractual aplicabil.

Intra in sfera de aplicare a legii numai obligatiile de plata a unor sume de bani care rezulta din contracte de furnizare de bunuri sau prestare de servicii.

Textul legii il puteti citi urmarind legatura de mai jos:
[ link extern ]

Un contract este oricum util, chiar daca se factureaza si se achita zilnic, deoarece se pot preintampina eventuale probleme si/sau rezolvarea lor se face mai usor si in termen mai scurt in caz ca apar - livrarea cu intarziere, refuzul de a mai livra, modificarea pretului fara a anunta din timp, ca exemple; sunt stabilite eventuale dobanzi penalizatoare in anumite cazuri.


Este vorba de un contract de "vanzare cumparare" pe care societatea il are cu diversi furnizori cu plata la termen a contravalori facturii. Agentul de politie care a venit in control pe domeniul panificatiei mi-a cerut contractele societatii mele cu firmele care aprovizioneaza societatea(magazinul) cu paine. Avand in vedere ca in cazul painii nu se plateste la termen vroiam sa stiu daca este obligatoriu sa inchei un astfel de contract cu distribuitorii.
Zic ca e obligatoriu si incerc sa imi argumentez afirmatia:

Chiar citand din legea 321/2009 (cu modificari) privind comercializarea produselor alimentare tot la contract (fie si nescris, luand ca baza facturile) se poate ajunge:
Art. 8
a) pentru produsele alimentare proaspete termenul de plată al comerciantului către furnizor pentru produsele contractate şi livrate nu poate fi mai mare de 12 zile;
b) pentru produsele alimentare congelate termenul de plată al comerciantului către furnizor pentru produsele contractate şi livrate nu poate fi mai mare de 20 de zile;
c) pentru produsele alimentare, altele decât cele prevăzute la lit. a) şi b), termenul de plată al comerciantului către furnizor pentru produsele contractate şi livrate nu poate fi mai mare de 35 de zile.


Adica, plata se face in max. N zile, deci incepand de la momentul predarii si pana la ultima zi permisa prin lege; avand in vedere dispozitiile legii 72/2013 as zice ca nu se face distinctia la care va referiti. Practic, distribuitorul e furnizorul dv de paine, lui ii dati banii (ce contract are el cu producatorul e treba lui).
Din L 72/2013
Art. 1 (1) Prezenta lege se aplică creanţelor certe, lichide şi exigibile, constând în obligaţii de plată a unor sume de bani care rezultă dintr-un contract încheiat între profesionişti […]
Art. 2 În sensul prezentei legi, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înţeles: […]
2. profesionist - orice persoană fizică sau juridică care exploatează o întreprindere cu scop lucrativ;


Creanta certa = creanta ce are o existenta neindoielnica si asupra careia nu exista litigiu (in cazul dat: dubiu = e clar ca trebuie sa platiti acele produse);
Creanta lichida = creanta ce are un cuantum precis determinat. Au caracter precis determinat creantele al caror obiect este o suma de bani determinata sau o cantitate determinata de bunuri generice (painea e bun generic);
Creanta exigibila = creanta a carei scadenta s-a implinit, expirand termenul la care debitorul trebuia sa faca plata catre creditor = in cazul acesta data scadenta e in momentul predarii painii.
Bun generic = lucru determinat prin caracterele comune lucrurilor apartinand aceluiasi gen (clase sau categorii) si prin indicarea cantitatii (numar, greutate, masura etc.). Au acest caracter: banii, combustibilul, cerealele, produsele fabricate in serie etc (painea e produs fabricat in serie).

Asa vad lucrurile dar, poate, le vad gresit: daca L. 72 nu face distinctie nu ar trebui sa o facem nici noi. Dar, pentru certitudine, sunati la ANAF, la “asistenta contribuabili” si veti primi un raspuns cert.

Merci de raspuns, birocratia la noi e........

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare siminaelena siminaelena Va rog mult daca aveti un model de contract comercial in baza legii 321/2009 va rog mult am nevoie urgent va multumesc e-mail: simina_elena2000@yahoo.com (vezi toată discuția)
Aplicabilitate lege germana miruna.c miruna.c firma germana imi face oferta pt produsul X care este fabricat de firma Y imi trimite factura pt produsul X iar eu platesc avans ulterior imi spune ca-mi va ... (vezi toată discuția)
(legea 321) - ceaiurile sunt in grupa produse alimentare? Medimfarm Medimfarm Buna ziua, Va rog sa imi confirmati daca ceaiurile se incadreaza la grupa de produse alimentare, astfel incat sa fim \"obligati\" sa le achitam la maxim 35 ... (vezi toată discuția)