avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Noul Cod CAEN 2008 Ce coduri CAEN sunt necesare pentru import export din ...
Discuție deschisă în Noul Cod CAEN 2008

Ce coduri CAEN sunt necesare pentru import export din U.E.?

as dori sa stiu ce coduri caen sunt necesare pentru importul de marfuri din ue on line -alimentare si nealimentare-si vanzarea lor in Romania si on line si cu amanuntul?pot desfasura aceasta activitate si ca II sau PFA?va multumesc
Cel mai recent răspuns: costalisna , utilizator 16:08, 28 Ianuarie 2014
Pentru a face achizitii intracomunitare este necesar sa aveti codurile CAEN corespunzatoare tipului de marfa pe care vreti sa-l aduceti in Romania. Cu alte cuvinte, nu sunt coduri CAEN speciale pentru achizitii intracomunitare. In al doilea rand, ar fi bine sa fiti platitor de TVA, in caz contrar va trebui sa va inregistrati in scopuri de TVA pentru achizitii intracomunitare conform art 153^1 alin (1) lit. a):

ART. 153^1 Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii
(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
a) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România şi persoana juridică neimpozabilă stabilită în România, neînregistrate şi care nu au obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu sunt deja înregistrate conform lit. b) sau c) sau alin. (2), care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, înainte de efectuarea achiziţiei intracomunitare, dacă valoarea achiziţiei intracomunitare respective depăşeşte plafonul pentru achiziţii intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziţia intracomunitară."

Plafonul la care se face referire mai sus este de 10.000 Euro. Daca estimati ca veti realiza achizitii mai mici, nu trebuie sa va inregistrati in scopuri de TVA conform art. mai sus mentionat.
Nu in ultimul rand, trebuie sa va inregistrati in Registrul Operatorilor Intracomunitari, respectiv sa intocmiti declaratia 095, insotita de cazierele judiciare ale asociatilor societatii.

Nu uitati! Trebuie sa va asigurati ca aveti codul CAEN care va permite sa faceti comert cu marfurile pe care doriti sa le achizitionati, sa va inregistrati in scopuri de TVA si sa va inregistrati in Registrul Operatorilor Intracomunitari INAINTE DE A FACE ORICE ACHIZITIE INTRACOMUNITARA.

Tot ce gasiti in codul caen ca si comert cu ridicata reprezinta in egala masura si activitatea de import-export. Puteti sa va desfasurati comertul si pe o PFA sau pe o II, respectand prevederile legii pe care vi le-a indicat doamna contabil mai sus.
Importul on-line( cu ridicata) nu este reglementat expres de codul caen - deci va trebui sa autorizati codul aferent comertului cu ridicata pe care doriti sa il desfasurati. Pentru comertul cu amanuntul on-line este pretabil codul 4791 - Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet. Succes!
buna ziua,

As dori sa fac import de piese ptr autovehicule, din Turcia, printr-o II. Va rog sa-mi spuneti, e de ajuns codul CAEN 4690?

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decont tva perioada fiscala luna sau trimestrul consela consela Am urmatoarea situatie: -o firma nou infiintata in iulie 2011 initial neplatitoare de tva si microintreprindere. domeniu activitate caen 4690-comert cu ... (vezi toată discuția)
Reg op. intracomunitari Mariralu Mariralu Se poate inscrie in ROI un SRL neplatitor de TVA ? Multumesc anticipat pentru ajutor. (vezi toată discuția)
Srl neplatitoare tva import fructe jovana jovana Buna ziua, am un SRL nou, neplatitor de TVA si doreste sa importe fructe din UE, trebuie sa devina platitor de TVA, prin optiune, si apoi sa se inscrie in ... (vezi toată discuția)